Android предлага най-голямата мрежа за откриване на земетресения в световен мащаб

Още през 2016 г. беше съобщено за интересна употреба на някои от сензорите, които използваме всеки ден в нашите смартфони. Те са способни да засичат земетресения. Акселерометрите в мобилните апарати притежават достатъчно надежден сеизмометър и заедно с данните за местоположението бихме могли да засечем земетресение и да предупредим останалите потребителите.

Вече е налично иновативното приложение наречено „MyShake“. Това е евтин и ефективен начин за откриване на земетресения. Услугата може да се използва само от тези, които са инсталирали приложението.

Вграждане на екстрата в операционната система

Това е въпросът, на който Google отговаря с обявяването на „Системата за сигнализация за земетресение Android“. Компанията възнамерява да изгради най-голямата мрежа за откриване на земетресения. Такива биха могли да се засичат на практика от почти всеки телефон с Android Play Google.

Всички смартфони са снабдени с малки акселерометри, които могат да усетят земетресенията. Те са достатъчно чувствителни, за да открият P-вълната, която е първата от много такива. Тя обикновено е много по-малко опасна от S-вълната, която идва след това. Ако телефонът открие нещо, което според него може да е земетресение, той изпраща сигнал до сървър, заедно с най-общо местоположение. След това сървърът комбинира информация от много телефони, за да разбере дали се случва наистина.

Функцията се активира (деактивира) чрез превключвателя на услугите за местоположение в Google в настройките на Android. Доставчикът може периодично да събира данни за местоположение и да ги използва по анонимен начин за подобряване на точността. Всеки телефон с Android ще ви пита за това по време на настройката. Докато не го активирате ще бъдете силно насърчавани да го включите. Засичането на земетресението използва вашите данни за местоположение, като град, а не точен адрес и позиция.

По същество се състезаваме със скоростта на светлината (което е приблизително скоростта, с която пътуват сигналите от телефона) спрямо скоростта на земетресението. Това би могло да даде на хората най-много минута преднина, но често пъти тя е достатъчна, за да се намери укритие.

Създателите

Апликацията за откриване на земетресение ще бъде колаборация между Google и компанията, която обработва ShakeAlert. Това е бек-енд системата, която MyShake предоставя на потребителите. Калифорнийският ShakeAlert комбинира показанията на смартфоните с мрежа от традиционни сеизмометри, а сега Android ще бъде просто още един клиент, използващ данните в системата и показващ сигнали от нея.

За всяко друго местоположение по света, което няма толкова напреднала инфраструктура, вътрешната система от сигнали ще бъде в режим на земетресение. Компанията казва, че в началото ще използва тази технология, за да споделя бърза и точна информация за засегнатия район. Когато погледнете„ земетресение“ или „земетресение близо до мен“, ще намерите подходящи резултати за вашата зона, заедно с полезни съвети за това, какво да се прави в случай на бедствие.

Функцията се разпространява чрез Google Play Services за всеки Android телефон с версия 5.0 и по-нова. За разлика от основните актуализации на системата, които отнемат години, за да достигнат по-голямата част от телефоните, новата програма ще се разпространява централно и може да достигне всеки един активен телефон за няколко седмици. Изискването за Android 5.0 и по-нова версия означава, че 94 процента от 2.5 милиарда устройства на ще имат достъп до функцията.

Умната услуга ще стартира първоначално само в Калифорния, като предстои да обхване последователно все повече щати. Кога ще е достъпна за целия свят е друг въпрос.