Извънземни Warp двигатели може да са оставили следи в космоса

През 90-те години на миналия век мексикански теоретичен физик предложи нов вид хипотетично Warp задвижване. То би позволило на космически кораб да пътува по-бързо от скоростта на светлината.

За да изпълни този привидно противоречащ на физиката трик, хипотетичният двигател ще трябва да генерира вълна, която кара тъканта на пространството да се разширява пред нея и да се свива зад нея. Това може да създаде балон, защитаващ космическите пътници в него. Същевременно те ще покриват светлинни години междузвездно или дори междугалактическо пространство само за миг.

Това звучи като фантастична идея изтръгната направо от „Стар Трек“. Някои учени смятат, че тя има основания. Към момента се обмисля възможността, технологията да предостави нови пътища за откриване на напреднали извънземни цивилизации с помощта на инструменти като лазерна интерферометърна гравитационно-вълнова обсерватория (LIGO).

Екип от изследователи предполагат, че колапсът на мехур от подобна деформация може да генерира гравитационни вълни, които можем да открием. Този експеримент може да ни помогне в търсенето на извънземен живот, колкото и малко вероятно да е това.

Признаци за Warp движение на извънземен космически кораб

Съществуването на такъв космически кораб, който може да преодолее скоростта на светлината, ще изисква от нас да пренапишем законите на физиката. Остават много въпроси. От една страна, спирането може да бъде изключително трудно, тъй като пътниците не са в състояние да влияят на света извън Warp балона, както посочват изследователите.

Друго ключово предизвикателство е стабилността. Не е известно уравнение на състоянието, което да поддържа метриката на деформираното задвижване в стабилна конфигурация във времето. Следователно, докато може да се изисква първоначално деформираният балон да е постоянен, той бързо ще се развие далеч от това състояние. В повечето случаи флуидът на основата и деформациите на пространство-времето ще се разпръснат или ще се срутят в централна точка.

За щастие, такава нестабилност може също да го направи откриваем. Ако Warp балонът се срути, той може да генерира гравитационни вълни, които се различават от тези, които можем да наблюдаваме.

Гравитация

Като цяло сигналът е много различен от типичните компактни бинарни коалесценции, наблюдавани от детектори на гравитационни вълни. Той е подобен на събития като колапса на нестабилна неутронна звезда или челния сблъсък на две черни дупки. Необходима е по-нататъшна работа, за да се разбере колко надеждни са следите и правилно ли се характеризира тяхната откриваемост.