Учени са изненадани от тайнствена бариера намираща се в сърцето на нашата галактика

Екип от китайски изследователи откри мистериозна бариера, която спира проникването на космическите лъчи до центъра на Млечния път. Още по-странно е, че същата тази област изглежда действа ускоряващо тези лъчи. Благодарение на това те достигат невероятни скорости.

Изследването подчертава, колко е трудно да се получи точен прочит на подобни данни, намиращи се във въртяща се топка от невъобразимо хаотични космически лъчи, която съставя центъра на нашата галактика.

Интерес представляват силно енергични събития като две галактики, които се разбиват една в друга или обекти като свръхмасивни черни дупки, които изхвърлят бури от космически лъчи, които по същество са съставени от протони. Тези лъчи често се ускоряват почти до скоростта на светлината от тези събития и небесни обекти, които взаимодействат по завладяващ начин с магнитното поле на нашата галактика. Последното изглежда ги формира в това, което се нарича космическо море.

Свръхмасивни черни дупки

Работната теория на учените е, че има свръхмасивна черна дупка. Тя наречена Стрелец A* и се намира в центъра на нашата галактика. Именно там космическите лъчи образуват вихър.

Екипът от учени установи, че някои от тези лъчи не са в състояние да преминат през плътната бариера и да влязат в централния молекулен облак от междузвезден прах и водороден газ, известен като морето на космическите лъчи.

Изследователите използват данни, събрани с помощта на телескопа Fermi Large Area. Той се намира в космическа обсерватория, която анализира множество космологични явления, включително изблици на гама лъчи и слънчеви изригвания.

Други лъчи, които не били напълно спрени от тази бариера, първоначално са претърпели забавяне и след това мистериозно са ускорили отново. Това се случва след преминаване през централния облак. Последното кара изследователите да повярват, че има нещо като ускорител на частици в центъра на галактиката.

Хипотези и доказателства

Най-очевидният отговор за това ускорение би било съществуването на Стрелец A*, но екипът не успя да стигне до окончателно заключение, нито да изключи други възможни обяснения, включително останки от свръхнова.

Все още има много неразрешени въпроси, когато става дума за бурния център на нашата галактика. Това ново изследване просто показва, колко много имаме още за учене.