Той може да пече кекс, да сгъва дрехи и да танцува

MagicLab е иновативен стартъп специализиран в създаването на хуманоидни роботи. Сега компанията показва последното си творение-MagicBot. Миниатюрни серво задвижващи механизми с висок въртящ момент, комбинирани с чувствителни многоизмерни сензори за налягане позволяват на екипа да създаде изключително сръчната ръка на MagicBot.

Хуманоидът пече кекс, изпълнява магически трикове и дори се включва в движение на дансинга. Свидетели сме на забележителна сръчност и умелост при манипулирането на обекти.

Нови постижения

През януари MagicLab разкри своя хуманоиден дизайн, позиционирайки го като страхотен конкурент на пъргавия робот Atlas на Boston Dynamics. Иновацията демонстрира изключителен баланс и сръчност, придружени от впечатляваща способност за изпълнение на салта.

Роботът се управлява дистанционно. Той може да борави с шиш да пробие месо и да го изпече върху скара. След това MagicBot спретнато сгъва бебешки дрехи и ги поставя в кошница.

Роботът изненадва всички, като танцува добре на фона на оптимистична музика и полива растение с деликатни докосвания по листата, демонстрирайки човешка грижа и прецизност.

Оправдавайки ролята си на магьосник, MagicBot трансформира яйце в топка. Това е демонстрация на впечатляващи умения за боравене с малки предмети. Адаптира се към различни ежедневни задачи с гладкост и пъргавина.

Как се случва магията?

Уменията станаха възможни с помощта на комбинация от миниатюрни серво задвижващи механизми с висок въртящ момент и чувствителни многоизмерни сензори за налягане. Именно в тях се крие тайната на екипа да създаде изключително сръчна ръка.

Шестте миниатюрни серво задвижващи механизма са инструмент за разрешаване на широк набор от манипулации на обекти. Те позволяват интуитивното и бързо боравене на потребителите. С точност на позициониране под милиметър и капацитет на натоварване достигащ няколко килограма, тази ръка може умело да хваща предмети с различни форми, размери, тегло и състав. В това число са деликатни, хлъзгави или ковки предмети.

Ръката може да имитира приблизително 70% от всички човешки жестове, намеквайки за нейния огромен потенциал в различни области.

Новата гъвкавост обещава да революционизира множество области, от специализирани промишлени задачи до сервизни приложения. Тя позволява работа с опасни материали, обществени услуги и домашни операции.

Разширено приложение

Конвенционалните двукраки хуманоидни роботи се сблъскват със значителни препятствия, когато се опитват да направят каскади или салта. Това се налага поради ограничения на мощността и проблеми с балансирането.

MagicLab е разработил персонализирани двигателни съединения и задвижващи механизми, за да преодолее тези предизвикателства. Механиката позволява въздушни маневри, които преди това са били привилегия само за хидравлични системи като Atlas.

Хуманоидният модел на MagicLab интегрира патентовани D190 съвместни моторни модули, осигуряващи впечатляващи възможности за въртящ момент. Тези модули, съчетани със специализирани задвижващи механизми, позволяват на робота да се справя с колебания на напрежението и да постига прецизна манипулация. Стратегическото преразпределение на тежестта към бедрата подобрява динамичната стабилност и маневреност по време на подскоци.

Неговият електрически задвижван дизайн съвпада и превъзхожда хидравличните аналози по производителност. Същевременно предлага ефективност на разходите, компактност и по-лека конструкция.

Освен това, системата за електрическо задвижване намалява консумацията на енергия и минимизира рисковете за околната среда, свързани с течове на течности. MagicLab смята, че този иновативен подход предвещава нова ера в хуманоидната роботика, където гъвкавостта, достъпността и устойчивостта се сливат безпроблемно.

Универсални и специфични задачи

MagicLab предвижда своя хуманоиден модел като универсален актив за внедряване в различни сценарии. Неговата гъвкавост му позволява да маневрира през сложни терени. Това го прави подходящ за мисии като търсене и спасяване, където навигационните препятствия са от решаващо значение.

Освен реагирането при извънредни ситуации, роботът е обещаващ в различни области като спорт, развлечения, индустриална автоматизация, логистика и транспорт. Чрез повишаване ефективността на работата и облекчаване на натоварването на хората, компанията има за цел да революционизира тези сектори със своите многостранни възможности.