Следващата актуализация на iOS ще затрудни проникването във вашия iPhone

Защитата на Apple при откраднато устройство адресира голяма уязвимост в сигурността. Това позволява на всеки с ПИН кода на вашия iPhone да поеме контрол над вашия Apple ID.

Очаква се Apple да включи нова функция за сигурност в iOS 17.3, която очакваме всеки момент. Тя е наречена Stolen Device Protection. Иновацията ще направи много по-трудно за крадци на телефони да се възползват от вашия Apple ID и всяка финансова информация, съхранена на устройството ви.

В момента вашата парола за заключен екран е достатъчна за ограничаване достъпа до финансови данни. След актуализацията крадците ще трябва да използват Face ID или Touch ID и може да се наложи да изчакат час, за да направят определени промени. Въпреки че Apple не е обявила конкретно кога ще се появи тази функция, тя се тества в 17.3 бета от декември.

Все по-добри

Новата функция за сигурност адресира ключова уязвимост, разкрита от последни наблюдения и доклади. Чрез запаметяване на паролата за заключване на екрана на iPhone, крадците биха могли лесно да измамят своите жертви.

Защитата при откраднати устройства ще затрудни достъпа до информацията ви. Ако решите да включите защита при откраднато устройство, ще трябва да използвате Face ID или Touch ID, за да правите неща като кандидатстване за нова Apple Card, изтриване на телефона изцяло или достъп до вашия iCloud Keychain.

Ако искате да направите промяна на вашата парола за Apple ID, да добавите друго лице или пръстов отпечатък за биометрично удостоверяване или изключите Find My, трябва да изчакате един час след удостоверяване с вашето лице или пръстов отпечатък. След това отново трябва да удостоверите чрез Face ID или Touch ID, за да направите тези промени актуални.

Всичко това не необходимо, ако сте на често посещавано място като дома или работата. Там няма да има забавяне.

Какво още да очакваме

Други функции, идващи в iOS 17.3, включват нова опция Collaborative Playlists. Тя позволява на множество хора да редактират плейлист на Apple Music и да реагират на песни с анимирани емотикони. Очаква ни и нов тапет Unity Bloom, предназначен да допълни най-новите ленти за часовници Black Unity Collection на Apple.

iOS 17.3 ще позволи на iPhone AirPlay съдържание на телевизори в хотелски стаи. Функцията, подобно на Collaborative Playlists, трябваше да пристигне миналата година, но беше отложена.