Индийски учени откриват бактерии, които изяждат токсични метали от водата, което я прави безопасна

Разрастването на индустрията в световен мащаб и прекомерното количество отпадъци води до замърсяване на цялата природа. В това число спада и водата, без която ние не можем да съществуваме. Наложително е да открием нови и ефективни методи за пречистването й.

Според изследователи от Индия, конкретен бактериален щам е в състояние да понася високи концентрации на шествалентен хром. Методът е много ефективен за отстраняване на токсичен материал от отпадъчните води в сравнение с конвенционалните начини. Ако този щам се използва в практиките за пречистване на вода, необходимостта от допълнителен процес на разделяне се елиминира ефективно. Учените твърдят, че бактериалното лечение е по-евтино в сравнение със сложното оборудване и химикали.

Изследователите от Индийския технологичен институт са открили бактерия, способна да отделя токсичен метал от водата, което я прави безопасна за консумация от човека. Въпросната бактерията отделя токсичния шествалентен хром от отпадъчните води.

Как отровата влияе на организма?

Ако се консумира, този метал би бил отговорен за причиняване на здравословни проблеми сред хората. В това число различни видове рак, чернодробни заболявания и бъбречни проблеми. Според изследователите бактериалният щам е в състояние да понася високи концентрации на шествалентен хром, който според тях е много ефективен за отстраняване на токсичния материал от отпадъчните води в сравнение с конвенционалните методи.

За да се установи неговата ефикасност, учените са тествали шествалентен хром и реакцията на бактериите към него в промишлени и в синтетични отпадни води. Получените резултати са били задоволителни.

Цел на изследването

Изследването има за цел да се фокусира върху рентабилни методи за пречистване на водата, включително шествалентен хром. Бактериите са лесни за отглеждане и могат да служат на целта изключително добре. За разлика от конвенционалното пречистване на вода, не се изисква квалифицирана работна сила.

Лесната за използване възможност може да изпълнява множество функции в Индия, където достъпът до чиста вода остава привилегия в много региони. Според Световната здравна организация болестите пренасяни от вода, убиват 3,4 милиона души по света.

Тежките метали като шествалентен хром могат да причинят рак. В Индия и Китай по-голямата част от този метал се консумира чрез замърсена вода и изследователите се надяват да направят живота по-добър за милиони в развиващия се свят.