Това може да е нов метод за производство на мебели

Защо да сечем дървета, когато можем да ги отглеждаме в точно необходимата ни форма? Учените вече са измислили как да отглеждат месо в лаборатория, подхранвайки животински клетки, които да се размножават в пилешки котлети и бургери. Сега изследователите се надяват да направят същото, но с дърво. Така бихме могли да произвеждаме бързо и лесно в лаборатория това, което ще отнеме десетилетия, за да расте в природата. Оттам те дори биха могли да приучат дървесната тъкан да расте в напълно завършени форми – като, да речем, маса – с цел да смекчат вредата за околната среда на дърводобивната и строителната индустрия.

Технология на процеса

Изследователите са отгледали дървоподобна растителна тъкан от клетки, извлечени от листа на растението циния. Те не са използвали почва или слънчева светлина. Растителните клетки са подобни на стволовите клетки и имат потенциала да се развиват по много различни начини.

Ако се развие способността да се програмират растителните клетки под каквато и да е форма, бихме могли да използваме този процес за отглеждане на по-ефективни материали. Дърветата растат във високи цилиндрични стълбове, но рядко ги употребяваме необработени за конструирането на каквото и да било. От тук следва и получаването на големи количества отпадъчен продукт. Какво би било, ако можем да избегнем това?!

Модерен свят

Идеята е подобна на отглежданото в лаборатории месо. Но растителните клетъчни култури са по-лесни за манипулиране от животинските такива. Това означава, че отглеждането на дърво или продукти от дърво може да се осъществи по-бързо. Приемането му в търговската мрежа може да се ускори, тъй като няма да е необходимо да се подлага на строг контрол на качеството. Това е един вид решение за производството на всичко – от мебели до влакна за дрехи.

Работата все още е в много ранен етап. До сега никой не е искал да си поръча маса, изработена от циния. Но успешно отглеждайки тези клетки сме на път да открием отправна точка за нов начин на производство на биоматериали. Това е процес, който в крайна сметка може да помогне за ускоряване преминаването ни от пластмаси и други материали, които попадат в сметището, към такива, които могат да се разграждат биологично. Всяка една технология, която обмисля връщането на крайния продукт към земята е стъпка в правилната посока.