В какво могат да се превърнат обикновените листи

Един ден в може би не толкова далечното бъдеще ще можете да взаимодействате с вашия таблет, телефон или компютър, чрез обикновен лист хартия за тетрадка. Инженери са създали процес на печат, чрез който можете да покриете хартия или картон със силно флуорирани молекули. Така хартиената повърхност става покрита с прах, масло и водоотблъскваща смес. Това означава, че след процеса можете да отпечатвате множество слоеве на хартията, без да размазвате мастилото. Новооткритата джаджа е в състояние самостоятелно да захранва Bluetooth безжична комуникация. Отпечатаната и покрита по този начин хартия, не изисква външни батерии, тъй като генерира електричество от контактите с пръстите на потребителя.

Как работи

Инженерите са изобретили хартиена клавиатура, която е обработена с гореспоменатото „омнифобно“ покритие. След това тя се залива с някаква неоново зелена смес. В последствие въпросната клавиатура може да се използва към всеки един компютър. Друг етап от опитите са отпечатването на лента за различни бързи функции, като напред, назад, без звук или сила на звука на гърба на листа хартия. Така може да контролирате възпроизвеждането на аудио, чрез плъзгане на пръст по лентата за сила на звука, както и да прескачате напред и назад в музикалната плейлиста.

Новата технология е доста интригуваща. Но най-впечатляващият аспект е, че тъй като се работи на хартия и картон, ще бъде сравнително по-евтино, гъвкаво и бързо за изработка. Това прави технологията добър кандидат за различни интелигентни опаковки.

За какво може да служи

Тази технология би улеснила взаимодействието на потребителя с опаковката на храните. В това число проверка на съставките относно безопасната консумация, срока на годност или да позволи на клиентите да подпишат пакета, който пристига у дома, като плъзгат пръста си върху кутията.

Ново или старо откритие

Това не е първият път, когато инженерите измислят нови приложения на хартията в електрониката. Преди няколко месеца изследователи от Университета в Мисури създадоха медицинска хартия и молив, които могат да засичат дихателна честота, нива на глюкоза, телесна температура и състав на потта. През 2015 г. други находчиви учени от Университета в Мичиган създадоха еластичен проводник, направен от хартия, изрязана с помощта на японското изкуство оригами.

Иновацията е особено интересна, тъй като елиминира необходимостта от външни източници на захранване, което прави приложения като интелигентните опаковки по-малко теоретични. Въпреки това вероятно ще мине известно време, преди да можете да отпечатате собствената си хартиена Bluetooth клавиатура.