NEURALINK набира хора за изпитания

Шестгодишният експеримент, който компанията нарича PRIME Study (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface), е насочен към хора с квадриплегия поради увреждане на гръбначния мозък или ALS. Целта е да им се предостави умствен контрол върху различни по вид устройства.

Компанията за интерфейс мозък-компютър на Илън Мъск Neuralink официално търси тестови субекти за своите предстоящи изпитания върху хора.

Имплант N1

Neuralink се надява да тества първото си устройство, наречено имплант N1 и робота R1, който хирургично ще имплантира чипа в мозъците на участниците. Успоредно с това, компанията ще тества приложение, което превръща мозъчните сигнали в компютърни инструкции. То е наречено N1 User App.

Оперативната намеса е само началото. През 18-те месеца след нея участниците ще преминат през комбинация от девет домашни и лични посещения в клиника. Те ще трябва да отделят поне два часа седмично за сесии.

Постижения в сферата

Опитът далеч не е първият път, когато импланти позволяват на хора с парализа да контролират компютърни устройства. През годините сме виждали множество интерфейси мозък-компютър, които превеждат мозъчни сигнали в реч, писане или дори игри на конзоли.

Въпреки това усилията на Илон да имплантира роботизирано въпросните импланти и да позволи безжична връзка заинтригува някои от експертите.

Това е само малка стъпка към широкообхватната визия на Мъск за мозъчния чип. През 2020 г. той обеща, че устройствата на Neuralink могат да решат множество неврологични състояния, включително пристрастяване или загуба на памет. Ще могат да възстановят движението при хора с увреждане на гръбначния мозък. Той дори обеща, че в близко бъдеще мозъчният чип на Neuralink ще позволи осъществяване на телепатия от човек към човек.

Първи обещаващи стъпки

Компанията все още има много работа, за да настигне своите конкуренти и все още не е на път да направи пълна революция в областта. След като беше отхвърлен от регулаторните органи на САЩ с молбата си за стартиране на изпитания върху хора миналата година, Neuralink най-накрая получи зелена светлина от Администрацията по храните и лекарствата през май.

Компанията също е въвлечена в доста спорове. Мъск се противопостави на медийни съобщения и федерално разследване, относно жестокост към животни. Защитата е, че мозъчните импланти на Neuralink всъщност не са убили маймуни по време на тестване, защото последните така или иначе са били неизлечимо болни.

Остава да видим до къде стигнат предстоящите изпитания върху хора. Както при всичко, свързано с начинанията на Мъск, ще бъде трудно да се отдели рекламата от действителния научен прогрес.