Bluesky дава възможност на всеки желаещ да управлява свой собствен сървър

Социалната мрежа Bluesky ще позволи на всеки да управлява свой собствен сървър. Той ще се свързва с мрежата на Bluesky, така че да може да хоства свои собствени данни, акаунт и да създава индивидуални правила. Децентрализираният модел на социални мрежи е подобен на този, който Mastodon вече използва. Bluesky прилага различен протокол, като засега двете мрежи са разделени.

Нарастващият интерес към федерацията произтича от нуждата на потребителите да имат повече контрол върху личните си данни. Именно това привлече повече внимание, след като милиардерът Илон Мъск купи Twitter, преименува го на X и промени фокуса му, за да стане приложение за всичко. Това накара някои потребители да търсят алтернативи, които са по-устойчиви, като Mastodon и Bluesky.

Bluesky започна живота си като проект, финансиран от Twitter. Оттогава се е превърнала в собствена компания, набирайки финансиране като типичен стартъп.

Нарастващи потребители

След началната частна бета версия, компанията стартира публично по-рано този месец и сега има над 5 милиона регистрирани потребители. С обединяването мрежата може да продължи да расте, тъй като тези, които се интересуват от самостоятелно хостване, могат да създадат свой собствен сървър, да задоволят нуждите си или тези на определена общност. Един екземпляр може да изпраща и получава публикации от други екземпляри, като този, който управлява самият Bluesky. Последният може да блокира други или да задава свои собствени указания за модериране.

Това може да бъде полезно за онези, които се надяват да направят Bluesky по-безопасно място за взаимодействие. Този модел е подобен на Mastodon, но Bluesky използва подобрен протокол за социални мрежи. Mastodon и много други използват ActivityPub. Все пак има някои разлики между Bluesky и Mastodon.

Какви са нашите възможности?

Потребителите на Bluesky ще могат да участват в глобален разговор, вместо в този, продиктуван от общността, към която се присъединяват. Аспектите на това как вашето преживяване се различава от това на другите е във ваш контрол благодарение на функции, като персонализирани емисии и модериране с възможност за композиране. Последното означава, че модерирането не е обвързано с вашия сървър.

Докато операторите на сървъри могат да задават правилата относно съдържанието, което хостват, общностите могат да използват списъци за блокиране и независими услуги за модериране, за да въведат допълнителни слоеве на модериране. Това означава, че няма толкова голям натиск върху сървърните оператори да блокират други поради съдържанието, което хостват. Потребителите ще имат свои собствени инструменти за управление на предпочитанията си за модериране.

Стремежите на Bluesky

Bluesky има за цел да направи преносимостта на акаунта по-лесна. Тя ще позволи на потребителите да сменят сървърите, без да променят потребителското си име или да губят последователи и публикации.

Хората, които се интересуват от хостване на собствена услуга, ще се нуждаят от малко техническо ноу-хау. Като за начало може да се запознаете с ресурсите в блога за разработчици на Bluesky. Първоначално федерацията ще бъде отворена за тези, които се интересуват от управление на по-малки сървъри. След тази фаза ще се предостави възможност на хора, които искат да управляват по-големи сървъри с повече потребители.

След като бъдат установени алтернативи, Bluesky ще препоръча своята услуга като стандартна за нови потребители, но те ще могат да я сменят с друга по всяко време, без да загубят данните си.