Ново изследване ни обещава здраво сърце

Едно от най-новите мащабни проучвания гласи, че редовното ядене на люти чушки може да има големи медицински ползи. Този факт сам по себе си не е новост, но резултатите са изключително впечатляващи. Тази храна води до силно намален риск от сърдечни заболявания, рак и по-дълъг живот като цяло.

Резултатите ще бъдат представени по време на конференция на Американската сърдечна асоциация. В заключението учените са обобщили резултати от около 4729 проучвания. Те са основани на здравни показатели от включването на лют червен пипер в диета, които обхващат общо над 570 000 участници. Изследователите са били изненадани да установят, че повишаване консумацията на лют червен пипер води до цялостно подобряване в процесите на организма и намаляване на риска от всички причини водещи до сърдечно-съдови заболявания. В това число и смъртността от рак. Вече няма хора, които да се съмняват в силата на хранителните фактори за здравето и дълголетието на организма.

Какви са цифрите

По-конкретно, опитите са установили, че хората, които ядат лют пипер, имат 26% по-нисък относителен риск от смъртност при сърдечно-съдови заболявания за сравнение с тези, които рядко или никога не са яли чили. Наблюдава се и 23% спад в риска от смъртност при ракови заболявания. Най-забележителното обаче е, че учените отчитат 25% намаляване риска от каквато и да било смъртност. Добавете малките люти чушлета на вашата трапеза и се радвайте на дълъг живот.

Доказателството

За да се защитят тези цифри, учените се занимават с относителните рискове спрямо абсолютните такива. Описват се промяната в показателите между двете групи. Това не означава непременно, че яденето на люти чушки ще намали личните ви шансове да умрете от сърдечни заболявания с 26%, а по-скоро че шансовете на групата, която е яла чушките са с 26% по-добри от вашите.

Тъй като учените просто разглеждат тенденциите, идентифицирани от други проучвания, всяко от които има свои собствени параметри и условия, те не могат да установят причинно-следствена връзка между яденето на люти чушки и подобреното здраве. Точните механизми предстои да се изяснят.

Никой не твърди със сигурност, че може да увеличи продължителността на живота или да намали смъртните случаи, но потвърждаването на предварителните обещаващи резултати ни навежда на мисълта, че има какво да се направи, за да се подобри качеството на ежедневието. Няма как да премахнем сърдечните и раковите заболявания, но има какво да направим, за да подобрим здравето си и да живеем по-дълго.