Колко удобно би било да използваме отворените прозорци без да ни пречи шумът навън

Хората живеещи в градове с топъл климат, се сблъскват с проблеми през летните месеци. Как да държат отворени прозорците си, за да се радват на добра вентилация, без да се налага да изтърпяват непоносимите звуци на трафика? Устройство за намаляване на шума може да реши тази дилема. Решетка от високоговорители, обърнати навън, може да възпроизвежда звуци, които отменят шумовете идващи от натоварените улици.

Предприемачите от Сингапур

Възпитаници от Технологичния университет Nanyang в Сингапур са създали устройство, което може да намали наполовина шума на градския трафик. Това се осъществява, чрез ограничаване на постъпващия през отворения прозорец звук, с до 10 децибела.

За да отменят шума от пътя, изобретателите използват 24 малки високоговорителя и ги фиксират към решетките за сигурност на типичен прозорец в Сингапур. Поставянето им се осъществява в мрежа с размери 8 × 3. Тези решетки са често срещана характеристика от интериора в Югоизточна Азия. Разстоянието на високоговорителите зависи от честотата на шума, който искате да отмените.

Преди реализацията на продукта

Екипът е поставил прозорец в опитна стая и е извършил тестове на стандартни звуци от пътно движение, влак или самолет от високоговорител на 2 метра. По-голямата част на шума от трафика и преминаващите самолети варира от 200 до 1000 херца. Големите камиони и мотоциклети са склонни да издават звуци в долния край на обхвата, докато по-високата част от звука от магистралите е около 1000 Hz.

Изследователите са разположили всеки говорител на 12,5 сантиметра един от друг, обърнати навън. Те са били програмирани да излъчват звуци със същата честота на шума, засечен от сензор, поставен извън прозореца.

Устройството се е справило най-добре при анулиране на шум между честоти от 300 до 1000 Hz, с до 50 на сто намаление на силата на звука в този диапазон. Иновацията обаче не е оптимизирана за шума от човешки гласове, които имат по-високи честоти. Ефектът е подобен на технологията, използвана в слушалките за шумопотискане, които често са настроени специално, за да отменят звуци от самолетни двигатели.

Високоговорителите, които екипът използва са били с диаметър само 4,5 сантиметра. Те са твърде малки, за да отменят звуци при честоти под 300 Hz. Това е така, защото на един говорител му е нужно да премести огромен обем въздух за нискочестотни звуци. По-големите високоговорители са опция, но с тях рискуваме да блокираме прекалено голяма част от изгледа през прозорец. Екипът планира да тества прототипа в реални условия. А на нас ни остава да се надяваме, че ще се радваме на свеж въздух без да ни дразни лудницата навън.