Любителите на пухкавите животинки вече няма да са възпрепятствани в стремежа си да им се радват

Всички хора, спазвайки принудителна дистанция от котешкото общество поради алергия, бяха ощастливени, след новината за появата на потенциална ваксина. Най – хубавото тук е, че ваксината се прилага върху домашните любимци. Тя прави котките по-малко способни да причиняват алергии. Докато се наслаждаваме на обнадеждаващите новини, този продукт може да не е наличен най-малко до 2022 година.

Въпросната ваксина е разработена от швейцарската компания Hypocat и е водещото експериментално лекарство на фирмата. Този април Hypocat разкри резултати от успешното проучване на ваксината. Изследването, публикувано в Journal of Allergy and Clinical Immunology, описва много умна стратегия за справяне с алергиите към котки.

Начин на действие

Ваксината се опитва да направи имунната система на хора по-малко чувствителна относно алергиите към котки, подобно на други съществуващи имунотерапии.

Стремежът е да се обучи имунната система на котките да синтезира специфичен протеин или алерген, който те естествено произвеждат, наречен Fel d 1. Предполага се, че този трик трябва да се осъществи чрез свързване на генетично модифицирана версия на протеина към вирусоподобна частица, получена от растителен вирус (само като частица, тя не трябва да може да причини болест).

Около 90 процента от хората с алергия към котки произвеждат антитела срещу Fel d 1. Ако успее, ваксината би превърнала котките в хипоалергенни, като значително намали количеството на Fel d 1, което естествено произвеждат и то попада в устите, и в носовете на хората.

Как изглежда ваксината

В рамките на различни експерименти повече от 50 млади котки са били инжектирани с ваксината, прилагана в задните им крака. Пухкавите животинки са приели три дози за общо девет седмици. Някои от котките са инжектирани допълнително шест месеца
по-късно.

Според изследователите всички котки са разработили устойчив имунен отговор на алергена. Инжектираната ваксина е помогнала да се поддържат високи нива на антителата.

В лабораторни условия антителата, взети от кръвта на котките, изглежда също неутрализират Fel d1. Докато самите котки произвеждат по-малко Fel d1 в слюнката и сълзите си. Тези котешки проби са били смесени с кръв, взета от пациенти с котешка алергия. Резултатите показали ясно по-леката алергична реакция към животните.

Негативни ефекти

Изглежда, че ваксината не причинява сериозни или дългосрочни странични ефекти при котките. Една от вероятните причини за това е, че Fel d1 играе важна функция при животните. Някои от тях притежават естествено ниски нива на Fel d 1, без видими здравословни проблеми. Ваксината при тези екземпляри напълно елиминира протеина.

Това е вълнуваща новина, но е много рано за дългосрочни прогнози. Изпълнителният директор на компанията е в дискусии с европейски агенции за одобрение на използването на наркотични вещества. Вече са започнали да се провеждат клинични изпитания и да се определят основите за масово производство. Дори и ваксината да премине през всички тестове, тя все пак трябва да изчака години, преди да успее да залее масово пазара. Ако всичко се развива според планираните етапи и резултати, можем да се надяваме да достигне всички желаещи до 2022 г. Така че, ако страдате от алергия, а копнеете за домашен любимец времето, в което това може да се осъществи не е далеч.