Учените откриха най-бързия астероид в Слънчевата система

Екип от изследователи, ръководен от Скот Шепард, служител на научния институт Карнеги, откри най-бързо обикалящия в орбита астероид в Слънчевата система. Малката космическа скала е само 1 километър в диаметър. Тя е наречена 2021 PH27 и обикаля около Слънцето само за 113 земни дни. Това е най-краткият орбитален период от всички известни небесни обекти. Изключение прави Меркурий, който бележи обиколка само за 88 дни. Елиптичната орбита на астероида преминава на 12,4 милиона мили от Слънцето, докато Меркурий никога не се доближава повече от 29 милиона мили.

Откритието би могло да хвърли светлина върху многото астероиди като него в Слънчевата система. Откъдето идват, дали са направени от твърда скала или просто са просто съвкупност от насипни развалини?!

Топене на олово

Тъй като през 2021 г. PH27 се приближава толкова близо до Слънцето, повърхността му се нагрява до образуването на мехурчета. Това се случва при температура от 900 градуса по Фаренхайт, което е достатъчно горещо, за да разтопи олово.

Космическото тяло вероятно е обречено да се доближава все повече и повече до нашата звезда. В крайна сметка може да бъде погълнато от нея. Друг хипотетичен сценарии би могъл да бъде сблъсък с Меркурий или Венера. Това обаче няма да се случи преди да са изминали няколко милиона години.

От къде идва?

Изследователите предполагат, че може да е роден в главния астероиден пояс между Марс и Юпитер. Възможно е гравитационното привличане от вътрешните планети да го избута към Слънцето с течение на времето. Познаването на тези обекти е изключително важно, ако някога искаме да имаме шанс да защитим Земята при бъдещи попадения от астероиди.

Изучаването на популацията на астероиди, намиращи се в орбитата на Земята, е важно за завършване на преброяването им в близост до нашата планета. Това би предвидило някои от най-вероятните удари, ако астероид ни приближи през деня. Подобно движение не може лесно да бъде открито в повечето проучвания. Те се осъществяват през нощта, далеч от слънчевата светлина.

В момента 2021 PH27 се крие зад Слънцето. В началото на следващата година изследователите се надяват да хвърлят още един поглед на демона, който изненада всички с невероятната си скорост.