Alphabet ще реализира прототипни роботи за почистване на офисите на Google

Проектът Everyday Robots е посветен на създаването на робот за обучение с общо предназначение. Компанията е преместила някои от своите прототипни машини извън лабораторията си в кампусите на Google Bay Area, за да тества леки задачи.

Фирмата оперира с повече от 100 прототипа на роботи, които автономно изпълняват редица полезни задачи в офисите. Те могат да сортират боклук, да бъдат оборудвани с четка за избърсване на маси, да прибират чаши и да отварят врати.

Как изглеждат?

Въпросните роботи са по същество ръце на колела. Те са с многофункционално захващане на края на гъвкаво рамо, прикрепено към централна кула. На върха на кулата има глава с камери и сензори за машинно зрение. Въртящ се лидарен блок отговаря за навигацията.

Компанията производител дебютира с интересните машини още през 2019 година. Тогава за първи път бяха забелязани да подреждат и разчистват. Голямото обещание, което се дава от фирмата е, че машинното обучение най-накрая ще даде възможност за изява на роботите в неструктурирана среда като домове и офиси.

В момента сме много добри в конструирането на машини, които могат да изпълняват повтарящи се задачи във фабриките, но резултатите се разминават с очакванията, когато се опитваме да ги накараме да възпроизвеждат прости задачи като почистване на кухня или сгъване на пране.

Помислете за това

Познаваме роботите на Boston Dynamics. Те могат да изпълняват салта и да танцуват под звуците на The Rolling Stones, но виждали ли сте някога някой да изнася боклука? Да накарате машина да манипулира непознати обекти в нова обстановка е изключително трудно. За нас хората това е ежедневие. Именно това е пречката, която Alphabet иска да превъзмогне.

Някой ден в бъдещето, ако ръководителите на компанията сметнат, че си струва да се вложат милиони долари в изследвания, за да се постигне подобна цел, ние най-накрая ще се сдобием с мечтания домашен помощник. Със сигурност обаче хората ще си останат по-евтини и ефективни от роботите за някои работни места.

Въпреки това ни предстоят най-сложните тестове на роботите в реална среда, а не в лаборатория. Да вземем пример от изобретенията на Samsung. Те успешно наливат вино и зареждат съдомиялна машина. Дали това се дължи на предварително уговорена и планирана демонстрация или наистина сме на път да се сдобием с уникални машини?!