Само след 5 години може да бъдем свидетели на необичайна трансформация

Още със създаването на парите, като средство за обръщение, те са претърпявали много модификации. Последните са се осъществявали не само в икономически план, но и във вида на средствата за плащане. Сега светът е на път да стане отново свидетел на мащабна трансформация и някои се ориентират към това отрано. Стабилните монети и цифровите валути на централните банки бяха идентифицирани като потенциален фокус за фирмите, които искат да се възползват от промяната.

Повечето финансови специалисти очакват цифровите активи да заменят емитираните от правителството валути в рамките на десетилетие. В най-лошия вариант ще представляват солидна алтернатива за тях. Като се има предвид това, компаниите за финансови услуги трябва да се включат с криптовалути, цифрови активи и блокчейн или да рискуват да загубят позиции пред конкурентите си.

Надеждни прогнози

Цифровите активи ще бъдат силна алтернатива или ще заменят обичайните през следващите пет до десет години. Очаква се да видим положителна полза за бизнеса от редица активи, като стабилни монети и цифрови валути на централните банки, или CBDC.

Потокът от средства в цифрови активи се увеличава, тъй като институциите и инвеститорите се интересуват все повече от тях. Налице е огромен ръст в новите бизнес модели около крипто, отразяващи промяна във финансовата индустрия. Компаниите търсят как да променят традиционните си продукти, за да бъдат готови за бъдещите нужди на клиентите си.

Без алтернатива

Участието в ерата на цифровите активи не е опция, то е неизбежно. Остава само лидерите да решат, как да ги използват. Тук новата глобална инфраструктура за финансови услуги е с най-голямо предимство.

Индустрията ще види нови потоци от приходи от цифрови активи и блокчейн. Други включват нови канали или видове плащане и диверсификация на инвестиционните портфейли. Повечето смятат, че ако една компания не приеме блокчейн и цифрови активи, ще пропусне шанса да изпревари конкурентите си. Възможностите за реална промяна в няколко области на глобалните финансови пазари съществува за онези играчи, които изследват нови начини да използват силата на блокчейн технологията и дигиталните активи, за да преосмислят своите бизнес модели.

Въпреки това професионалистите признаха, че има пречки пред трансформацията на индустрията. Около 65% казват, че липсата на криптовалутна финансова инфраструктура е най-голямото предизвикателство при преминаването към цифрови активи. Също така за бариери се смятат и рисковете около киберсигурността, регулаторните въпроси и необходимостта от защита на поверителността.

Сподели
Предишна страницаADATA анонсира нови устройства с PS5 съвместимост
Следваща страницаКъдето слънцето винаги грее
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.