Нов тест изследва нашето здраве на клетъчно ниво

Що се отнася до грижата за собственото ви здраве, има два основни подхода, които можете да предприемете. Да останете бездейни и да чакате нещата да се случат или да изпреварите проблема и да предприемете стъпки, за да повишите здравето си. Viome използва авангардни технологии за измерване на РНК и предоставя персонализирани диетични и здравни препоръки.

Дълго време проявяването на активност по отношение на здравето ни включваше много предположения. Всичко, което можехме да направим, беше да спортуваме редовно, да спим добре, да ядем това, което смятаме за здравословно и да се надяваме на най-доброто. Сега нещата започнаха да се променят.

Научен пробив

През последните 15 години учените направиха сериозен пробив в разбирането ни за това, как диетата влияе върху здравето на клетъчно ниво. Изследователите са разработили някои доста усъвършенствани процедури за тестване, задвижвани от анализи на ИИ. Те могат да ни дадат невероятни снимки на нашето клетъчно и микробиологично здраве.

Революционният тест на Viome предефинира възможностите, когато става въпрос за поддържане на здравословен чревен микробиом. Нещата се издигат на следващото ниво с анализиране не само здравето на червата, но и това на клетъчната, митохондриалната и имунната система. Всичко това е с цел да предостави възможно най-персонализираните диетични и хранителни препоръки.

Микробиомът на човешките черва е общност на симбиотични бактерии и други микроорганизми, които живеят в храносмилателния тракт. През последните няколко десетилетия учените откриха, че тази екосистема играе съществена роля в цялостното ни здраве. Когато микробите в червата са в дисбаланс, тялото не може да усвоява хранителните вещества по начина, по който трябва. Последните изследвания свързват чревния микробиом с редица специфични заболявания и състояния, включително сърдечни заболявания, диабет, рак на дебелото черво, затлъстяване и управление на теглото, сън и умствена яснота.

Чревният микробиом също е тясно взаимосвързан с имунната система, като проучванията показват връзка между диетата и вродения имунитет. Популяризирането на здравето на червата обаче не е толкова просто, колкото яденето на пробиотично кисело мляко. При всеки човек е различно, така че за да улесните здравето си, трябва да знаете какво се случва.

Как работи

Тестът определя точно какви микроорганизми живеят в червата и каква роля играят. Използвайки нещо, наречено усъвършенствано метатранскриптомично секвениране, програмата идентифицира и измерва количествено всеки щам и вид. В последствие определя какви хранителни вещества и токсини се произвеждат. След това резултатите се подават на усъвършенстван изкуствен интелект. Така се получават персонализирани препоръки за храни, предназначени да увеличат микробните видове, свързани с цялостното здраве. Други ползи са минимизиране на микробните видове, свързани с лошо състояние на организма, създаване на идеалното съотношение на протеини, въглехидрати и мазнини за вашето тяло, идентифициране на храни, които са най-съвместими с вашия метаболизъм. Всичко това ще ви помогне да постигнете и поддържате здравословно тегло, да увеличите енергията, фокуса и благосъстоянието си. Резултатите от тестовете се използват за осигуряване на над 20 различни здравни оценки като храносмилателна ефективност, възпалителна активност и метаболитна годност.

Защо РНК?

Кръвният тест изследва вашата РНК. Докато ДНК се използва за дългосрочно съхранение на генетична информация и създаване на нови клетки и организми, РНК прехвърля въпросната генетична информация от ядрото към рибозомите, така че те да могат да произвеждат протеини. Чрез измерване на РНК получаваме по-добро разбиране за това, как се експресират гените, както и колко добре функционират клетките и митохондриите.

Лошата митохондриална функция означава, че клетките нямат достатъчно енергия, за да се възстановят. Тя се свързва със стареенето, лошия метаболизъм, сърдечно-съдовото здраве и състоянието на мозъка. Всичко това води до ниска енергия, лоша реакция на стрес, възпаление и имунен отговор.

Резултатите от теста на РНК се използват за осигуряване на допълнителни 30 здравни оценки, измерващи цялостното здраве на митохондриите, състоянието на клетките, реакцията на стрес, биологичната възраст и здравето на имунната система. AI анализира вашите резултати, сравнява ги с базата данни и ви казва кои храни са вашите суперхрани, кои съставки трябва да сведете до минимум и кои да избягвате. Следването на тези препоръки има за цел да помогне за постигане на умствена яснота, висок имунитет, повишено настроение, оптимално тегло, пълноценен сън, задоволителни нива на енергия и храносмилателно здраве.