Швейцарски роботи използват UV светлина, за да задържат вируси на борда на пътнически самолети

Робот, въоръжен с убиваща вируси ултравиолетова светлина, се тества на швейцарски самолети. Това е една идея, целяща да възстанови доверието на пътниците и да спести на туристическата индустрия още негативни пандемични последици.

Стартиращата швейцарската компания UVeya провежда изпитанията на роботите си. Проекта се осъществява съвместно с базираната в Дубай компания за летищни услуги Dnata. Опитите ще се осъществяват на самолетите Embraer от Helvetic Airways. Това е чартърна авиокомпания, собственост на швейцарския милиардер Мартин Ебнер.

Производителите на самолети ще трябва да сертифицират устройствата и да проучат въздействието на тяхната UV светлина върху вътрешната тапицерия и обзавеждане, които могат да избледнеят след многобройни дезинфекции. Все пак, инженерите се надяват роботите за почистване да намалят страха на хората от летене, дори когато COVID-19 циркулира невидимо във въздуха.

Утвърдени практики

Това е доказана технология, която се използва повече от 50 години в болници и лаборатории. Тя е много е ефективна и не оставя следи или остатъци. До момента екипът е изградил три прототипа. Единият от тях се демонстрира в самолет Helvetic на летището в Цюрих, където трафикът е намалял със 75% през миналата година.

Светлините на робота, монтирани на рамка с форма на разпятие, обливат всичко в нежносин нюанс, докато бавно се придвижва нагоре по пътеката на Embraer. Един робот може да дезинфекцира еднопалубен самолет за 13 минути. За по-големите машини процедурата ще отнема значително повече време.

Ще станат ли масови?

Ръководителите на Dnata се надяват производителите на самолети да въведат масово новите роботи. Elmiger изчислява, че те ще се продават за около 15 930 долара, тъй като правителствата изискват нови мерки, за да гарантират, че пътниците в самолета няма да се разболеят. Учените отдавна се опитват да намерят устойчиво и екологично решение, за да се справят с тези искания. Ако пътниците и екипажите знаят че са в безопасност, това може да подпомогне индустрията.

Компании като частната Helvetic не се нуждаят от спасителни мерки, тъй като заемат огромен пазарен дял, но бизнесът замира, а флотът й почива в хангарите. UV-роботите на UVeya може да помогнат за нужната промяната и да ни доближат поне на крачка към безопасно бъдеще.