Къде ще бъде построен и колко хора ще побира?

Бившият изпълнителен директор на Walmart иска да построи най-устойчивия град в света. Той ще бъде създаден от основите в незаето място от 150 000 акра пустиня в западната част на САЩ. Името на града ще бъде Телоса. Целта е да се използва неизползваната земя. Осъществяванто на идеята може да я превърне в нещо близко до процъфтяваща утопия.

Един от движещите принципи на град Телоса е, че той ще бъде построен върху голям, новозакупен парцел земя, който ще бъде дарен на общността. С изграждането на града стойността на земята ще се увеличи. Това ще спомогне за по-нататъшно финансиране и развитие.

Избраният терен по същество ще премине от безплодна пустиня в съвременен град на стойност милиарди. Потенциалното местоположение на Телоса включва части от Невада и Айдахо. Иноваторите планират да построят град, способен да настани до 50 000 жители до 2030 г. В дългосрочен план градът би трябвало да нарасне до 5 милиона души през следващите четири десетилетия.

Идея и предназначение на строителния проект

Тъй като устойчивостта ще бъде в челните редици на строителния проект, изграждането му от нулата ще позволи да бъде най-устойчивият град в света. За създаването му ще се използват екологично чисти строителни материали и процеси. Такива могат да бъдат 3D печат на бетон и конструкции от въглероден бетон на Техническия университет в Дрезден. Те ще намаляват емисиите на въглерод с до 50 %, което означава, че биха могли да бъдат отправна точка за изграждането на Телоса.

Градът ще бъде построен с мисъл за велосипеди и пешеходци, а бавно движещите се автономни автомобили безопасно ще делят улицата с хората и природата. Концептуалните изображения на уебсайта на града показват летящи таксита и футуристични монорелси, които се движат между сградите.

Новото населено място ще бъде изградено на принципите на приобщаване и откритост. Там ще се помещава голяма кула за наблюдение, наречена Equitism. Тя е замислена като фар за града. Там ще се събират заедно жители и посетители.

Името Телоса произлиза от древногръцка дума, използвана от Аристотел, която означава най-висша цел. Въпреки че проектът е изключително амбициозен, създателите му казват, че не се опитват да създадат утопия и че целта им е да постигнат нещо, което е абсолютно реалистично. Те твърдят, че идеализираното общество е напълно постижимо и необходимо в свят, борещ се с опустошенията на изменението на климата.