Virgin Hyperloop избира Западна Вирджиния, за да тества своята иновативна транспортна система

Virgin Hyperloop One обяви своя план за изграждане на център за 500 милиона долара. Това е визията на бъдещето при високоскоростния транспорт. Вече е избрано място за тестване, разработване и утвърждаване на технологията, която лежи в основата на все още теоретичната хиперлуп система.

В света няма напълно функционален хиперлуп и той никога не е бил тестван с хора. Наскоро федералното правителство определи рамката за регулиране на хиперлупа, давайки надежда на компании като Virgin Hyperloop One, че в крайна сметка може да се осъществи пълноразмерна операционна система. За целта ще трябва да се съберат милиони долари финансиране, да се придобият огромни парцели земя и да се удостовери, че хиперлупът може да работи безопасно.

Колко сме далеч

Сертификационният център е първа стъпка към тази цел. Основателят на Virgin Group, която придоби Hyperloop One през 2017 г. сподели, че сме една крачка по-близо до превръщането на хиперлуп в реалност за хората навсякъде по света.

Седемнадесет държави се надпреварваха да реализират бъдещия сайт на първия сертификационен център на компанията. Миналото лято Virgin Hyperloop започна национално шоу, за да извести визията си за левитиране на капсули, превозващи пътници или товари през тръби на дълги разстояния с изключително бързи скорости.

Къде се извършват тестовете

Virgin Hyperloop One има тестово съоръжение в пустинята на север от Лас Вегас. Там многократно са се извършвали пробни изстрелвания на магнитната левитираща транспортна система през почти безвъздушна тръба със скорост до 370 км/ч. Това е бързо, но далеч по-малко от теоретичната максимална скорост от 700 км/ч. Компанията вярва, че ще са й необходими допълнителни 2000 метра писта, за да може да достигне тази скорост.

Последните усилия за набиране на средства за проекта бяха през 2019 г., когато инвеститори осигуриха 172 милиона долара ново финансиране. Най-малко 90 милиона долара са постъпили от пристанищния оператор на Дубай DP World, който преди това е инвестирал 25 милиона долара в компанията и вече има две места в борда на директорите на стартиращия проект.

Virgin Hyperloop One желае да изгради първата си система за хиперлуп не в САЩ, а в Индия. Проектът за Махаращра цели да се превърне в първата система, сертифицирана като безопасна за пътници. Поетапно предстои изграждане на масови съоръжения по целия свят.