Колко страшно може да бъде?

Може би сте гледали, с интерес и пуканки в ръка научнофантастични филми за това, как сами унищожаваме собствената си планета. Някои от тези забавни разработки не звучат чак толкова нереално. Остава въпроса, до колко можем да се окажем пред подобна заплаха?!

Изследователите не веднъж са обсъждали най – успешните варианти за третиране на очакваните проби, така че да се гарантира човешката безопасност. Това в пълна сила се отнася и за замърсяването на далечните планети с чужди частици. Това може да стане в следствие от посещенията на човешките творения. Опасността от извънземните замърсители изглежда повече от уместна имайки предвид глобалната пандемия, която се разрази така неочаквано.

Несигурни прогнози

Вероятността скалите от Марс, които са на милиони години, да съдържат активна форма на живот, която може да зарази Земята, е изключително ниска според изследователите. Но събраните проби от Червената планета, върнати на Земята, ще бъдат поставени под карантина и ще се третират така, както вирусът на Ебола, докато не се окажат безопасни.

Сега, когато човечеството е все по-близо към дълго мечтаното пътешествие до Марс благодарение на SpaceX и НАСА, всички участници в подобни инициативи трябва непрекъснато да разширяват и контролират всяка една дейност в космоса.

За да противодейства и на минималните шансове за замърсяване, на което и да е място в нашата слънчева система, учените биха могли да приложат комбинация от химическо почистване и термична стерилизация. Друг оптимистичен вариант е намаляване на времето, прекарано в космическата радиационна среда. Дори и механичните системи да са доказали своята ефективност, от човечеството зависи да запази баланса непокътнат.

Планувани мерки

Относно мисията за връщане на пробите взети от експедицията на НАСА – Martian Sample, тази година ще стартира инициатива на агенцията Perseverance Rover. Идеята се основава на стриктно обеззаразяване, чрез използване на изключително високи температури.

Всяко вещество или пространство, потенциално може да освобождава неограничено количество и вид микроби. Те биха могли да замърсят която и да е космическа мисия. По отношение на човешкия фактор едно е ясно. Хората не могат да бъдат почистени като роботите, затова се изисква много повече внимание относно скафандрите. Това са човешките местообитания по времето на излагане на космическите условия.

Прецедент ли е Луната

Изискванията за карантина на астронавтите от Аполо бяха елиминирани сравнително бързо през 70-те години, след като се разбра, че Луната не носи риск от заразяване. Но това не означава, че пробите от Марс трябва да бъдат третирани по същия начин. Тук е абсолютно необходимо да се подходи с изключително внимание.