Средностатистическият възрастен човек прекарва 34 години от живота си, взирайки се в екраните на различни устройства

Мислите ли, че прекарвате много време, взирайки се в екрана на компютъра си? Ново проучване може да изненада дори най-пристрастения потребител към технологичните джаджи. Според изследователите през целия период на живота си възрастен човек прекарва не месеци, не години, а десетилетия, взирайки се в различни цифрови устройства.

Стряскащи данни

Анкета с 2000 възрастни британци установи, че обикновеният човек прекарва изумителните 34 години в гледане на телефони, компютри или телевизори. По време на обичайния живот на възрастните между 18 и 81 години, изследователите откриват, че човек е залепен за различни устройства над 13 часа на ден.

Колкото и стряскащи да са тези цифри, те повишиха своите стойности по време на пандемията от коронавирус. Само видеообажданията са скочили двойно. Все пак е истински късмет, че разполагаме с устройства, които да ни свързват със света. Ако подобна пандемия беше възникнала преди 30 или 40 години, тя щеше да изправи хората пред липсата контакт по много различни начини.

Комуникацията се оказва лоша за очите

Изследователите установяват, че над половината от анкетираните признават, че времето прекарано пред екрана е напрегнало очите им. Въпреки тези констатации, четирима от 10 души казват, че рядко спират да си почиват. Други 12% от проучването заявиха, че никога не си правят почивка.

Всички трябва да са наясно, какво може да коства прекаленото взиране в устройствата по отношение на тяхното здраве. Няма положителни последици от прекаляването. Паузата от екраните може да бъде използвана за разведряване и упражнения.

Голяма част от възрастните се залепват за своите устройства веднага след като се събудят. За това не малка вина имат и социалните мрежи. Те ангажират с почти пристрастено вманиачаване всички участници.

Голяма част от родителите споделят, че децата им прекарват твърде много време пред екраните на своите устройства. Въпреки че са отговорни, две трети от тези родители казаха, че се чувстват като лицемери, когато казват на децата си да изключат устройствата, тъй като те самите дават лош пример в това отношение.

PC Time изпреварва телевизионното време

Според изследователите възрастните прекарват по-голямата част от времето си пред екрана на компютрите си. Малко над четири часа на ден се полагат на последните, докато три часа и половина са посветени на телевизията всеки ден.

Телефоните печелят третото място, като възрастните им отделят по два часа и 25 минути на ден. Едва ли тези данни биха били актуални по отношение на по-младото население. Проучването установи, че застаряващото население прекарва част от дните си пред таблети, игрални устройства и електронни четци. Някои потребители смятат това време за продуктивно.

Една четвърт от двойките също са се борили за навиците на партньора да прекарва времето си пред екрана на любимото устройство. Има позитивни и негативни черти на подобно поведение, но в дългосрочен план е желателно то да се намали.

Препоръчва се на всички да използват правилото 20-20-20, когато гледат екраните си. То гласи да си правите почивка на всеки 20 минути, да погледнете встрани за 20 секунди и да насочите вниманието си към нещо, което е на поне 20 фута.