Човешките потребители на изкуственото око ще получат възможността да разполагат с нощно виждане

Изследователи са създали бионично око, което може да надмине чувствителността на човешкото. Целта е в бъдеще да можем да използваме подобна технология за направата на по-добри зрителни протези и хуманоидна роботика. Може би в ума ви възникна асоциация с филма „Терминатор“?! Да се надяваме, че видът няма да е същия.

Новото изкуствено око, по същество е триизмерна изкуствена ретина, която се отличава с много плътен масив от изключително чувствителни към светлина нанопроводници. Екипът на иноваторите облицова извита мембрана от алуминиев оксид с миниатюрни сензори. Те от своя страна са изработени от перовскит. Това е светлочувствителен материал, който се използва в изработването на соларни клетки.

Проводници, които имитират зрителната кора на мозъка, предават визуалната информация, събрана от подобни на компютърните сензори, за обработка. Нанопроводите са толкова чувствителни, че биха могли да надминат обхвата на оптичната дължина на вълната на човешкото око. Това им позволява да реагират на 800 нанометрови дължини на вълната, което е прага между визуална светлина и инфрачервеното лъчение.

Какво означава това?

С помощта на подобна технология, ще можем да виждаме добре в тъмното. Човешкото око за съжаление не може да поддържа подобни параметри. Хората, които използват новата технология ще разполагат с перфектно нощно виждане.

Изследователите също така твърдят, че окото може да реагира на промените в светлината по-бързо от човешкото, което му позволява да се приспособява към различни условия за част от секундата.

Всеки квадратен сантиметър от изкуствената ретина може да побере около 460 милиона сензора с наноразмер, изграждайки приблизително 10 милиона клетки в човешката ретина. Това предполага, че ще повиши чувствително зрителните способности на нашето срение.

Все още не е демонстриран пълния потенциал по отношение на разделителната способност. Но е сигурно, че всеки потребител на изкуственото око ще може да вижда по-малки обекти на по-далечно разстояние.

Недостатъци

Други изследователи, които не са участвали в проекта, посочиха, че все още трябва да се свърши много работа, за да може в крайна сметка подобна технология да бъде свързана с човешката зрителна система. Прогнозите са, че след около 10 години ще можем да видим някои осезаеми практически приложения на тези бионични приспособления. Все пак напредването на медицината понякога се осъществява с по – бързи темпове от очакваните. Защо и в този дял да няма иновации и изобретения?!