Отгледаната в лаборатория риба се превърна в истинска

Учени синтезираха в изкуствени условия вкусно филе без да убиват риба. Целият мускул на клетъчна основа на BlueNalu беше приготвен в подкиселена форма по рецепта за кимчи. Иноватовният хранителен продукт на BlueNalu помогна на компанията да увеличи индустриалното си производство. Създаденият в лаборатория рибен продукт може да се сервира суров, овкусен или варен.

За компанията

BlueNalu е на по-малко от 2 години и все пак е достигнал научна висота, за която много изследователи само могат да си мечтаят. Пред малка тълпа, събрана в залива Сан Диего, готвачът на компанията подготви създадената в лабораторни условия риба по най-различни начини.

Хранителна верига в Сан Диего е отгледала филета от риба изцяло от клетки, което прави местната компания една от най-напредналите в света, по отношение на морските дарове в научно отношение.

Клетъчните морски продукти са направени от истинско рибено месо и мазнини. Това, което наричаме „филе“ се отглежда чрез клетъчни култури в съоръжение за производство на храни. Надеждата на компании като BlueNalu е да задоволят търсенето на истински рибни продукти, като същевременно се справят с етичните и екологичните проблеми произлизащи от консумацията на риба.

Въпреки че процесът е непознат за обикновения човек, основателите на компанията казват, че създадените в лаборатория морски продукти не са по-различни от истинските. Направено е сравнение с гръцкото кисело мляко, което също изисква култивиране на клетки за получаването му.

Конкуренти

И други предприемачи демонстрираха подобни продукти на базата на клетъчни морски дарове, включително базираната в Сан Франциско Wild Type. Тя организира вечеря по-рано тази година с участието на произведената в лаборатория сьомга. Но рибата на BlueNalu е уникална заради своята способност да издържа на различни методи за готвене. За съжаление сьомгата на Wild Type се разпада, когато се подложи на високи температури.

Останалите продукти без проблем могат да бъдат приготвени чрез топлинна обработка. На пара или дори пържени в масло, мариновани или в сурово състояние, те винаги са вкусни. Това е огромно постижение. Към сегашния момент, друга фирма не е била в състояние да демонстрира подобно ниво на продуктови показатели.

В началото на тази година, участниците в индустрията обърнаха внимание на огромните научни препятствия пред компании като BlueNalu. Едно голямо предизвикателство е производството на продукти в големи партиди, за което изследователите отдавна се борят. Самото създаване на малките количества приготвени по време на демонстрацията е значително постижение.

Науката за дългосрочно размножаване на рибни мускулни клетки е труден и дълъг процес на събиране на данни. Няма точна формула за успех. За да се създаде продукт от рибни клетки, които се отглеждат без генетична модификация, се изискват значителни иновации. Постигнатия напредък толкова бързо не може да бъде подценяван. Компаниите са готови да се съсредоточат върху следващата фаза. Това е увеличаване обема на производството.

Предприемачите планират да пуснат своите продукти на тестов пазар в рамките на две години. Проектите включват производството и на други видове риба.