Подписан е меморандум за изграждане на технология за футуристична болница

Следващата година предстои да бъде отворена най-новата болница на университетската здравна система Йонсей, в близост до Сеул. Тя ще бъде снабдена с едни от най-новите технологични приспособления. Лекари, медицински сестри и пациенти ще имат на свое разположение гигантски лаптопи и таблети, показващи символи, свързани със здравето.

Yonsei и корейската телекомуникационна компания SK Telecom съобщиха, че са подписали меморандум за изграждане на технология за футуристичната болница, която ще бъде открита през февруари 2020 г. SK Telecom ще подкрепи технологията с 5G мрежа и обмисля да осигури и квантова криптография.

Удобни екстри

Много от болните пациенти в изолационните помещения ще могат да посещават своите близки с помощта на холограми. Упълномощени медицински работници ще използват разпознаването на лица, с цел контролиране на влизането в защитени зони. Посетителите ще намират пътя из болницата, използвайки система за навигация на базата на разширена реалност (AR). Пациентите ще могат да се обадят на медицинска сестра и да контролират леглото си, светлините и телевизията с асистент в стил Alexa. Обичайните стаи на пациентите са малки и ще трябва добре да се обмисли новият дизайн, за да се разположат всички технологии. Част от тях вече са тествани в редица болници в световен мащаб.

Някои се намират в Дъблин и Лондон. Там бяха въведени холограми на медицинска сестра, която да напомня на посетителите да мият ръцете си. Болница в Китай използва лицево разпознаване за ускоряване на плащанията.

Алекса и здравеопазването

Технологиите с гласова комуникация също навлизат в здравеопазването. Amazon обяви, че Алекса вече има възможността да предава информация за пациента по начин, който е съвместим със закона за защита на личните данни. Новите гласови функции позволяват на пациентите да насрочват срещи, да намират спешни центрове за грижи, да получават актуализации от доставчиците на здравни услуги, да получават достъп до най-новите данни за кръвната захар и да проверяват състоянието на техните предписания.

Avia

Стартира и пилотна програма, задвижвана от Alexa, която се казва Aiva и е предназначена да осигурява забавление на пациентите или да ги свърже с медицинския персонал и близки хора.

Университетската здравна система на Йонсей в Корея предлага да обедини широк спектър от тези технологии, основани на ИИ, в една болница. Целта е да се подобри удобството както на пациентите, така и на медицинския персонал, както и да укрепи информацията и физическата сигурност на болницата.

Тъй като болниците непрекъснато добавят иновативни технологии, инженерите трябва да намерят начин да ги интегрират по начин, който е удобен. За пример: холограмата, която е предназначена за посетители идва от устройство, което се използва още за превод на чуждоезични посетители, дистанционно наблюдение на пациенти и т.н. Може ли един и същи софтуер да записва информацията от преводача и да наблюдава електронните медицински досиета на пациента, намалявайки работата на медицинските сестри?

Надеждите са за осъществяване на една бъдеща, универсална, улеснена система за подпомагане и на болничния персонал, и на пациентите.