Следващия път, когато бъдете интервюирани за работа този, който трябва да впечатлите, може да не е човек

Уволнени сте

От октомври шведската агенция за набиране на персонал TNG използва изкуствено интелигентна робот-глава, наречена Tengai. С нея се провеждат интервюта вместо с хора, изпълняващи тази функция. Започвайки през май, устройството ще започне интервюиране на кандидати за реални работни места. Целта е премахване на пристрастията, които хората проявяват в процеса на наемане. Окуражаващ пример за ликвидиране на дискриминацията от изкуствения интелект, а не за нейното разширяване.

Перфектен интервюиращ

Tengai е дело на Furhat Robotics, разговорен AI и стартиране на социална роботика. Furhat е планирал главата на робота да бъде поставена на маса, където ще се намира на нивото на очите на кандидатстващия за работа. Роботът ще задава серия от въпроси с глас и лице, имитиращи човешки изрази.

Човекът, набиращ персонал, може да развие несъзнателни предубеждения към някой кандидат. Понякога те са основани на каквито и да било предпочитания. Независимо дали се касае за пол и етническа принадлежност, или до това как отговаря на неформалния чат преди интервюто. За разлика от него, Tengai ще зададе всеки въпрос по същия ред и по същия начин. След това той предоставя на служителя, отговарящ за набирането на персонал, препис от отговорите на кандидата, така че те да могат да вземат решение дали да продължат напред с този човек.

В крайна сметка, Фурхат се надява да програмира робота да вземе собствено решение за това кои кандидати трябва да преминат към следващия кръг от интервюта. Роботизираната глава вече има английска версия в процес на разработка, с планове за стартиране в началото на 2020 година.

Роботизирана доставка

Според едно скорошно проучване на TNG 73% от търсещите работа в Швеция смятат, че са били дискриминирани по време на процеса на кандидатстване за работа. Чрез замяна на човешкия фактор с робота Tengai, TNG и Furhat вярват, че могат да направят процеса на скрининг по-честен, като същевременно осигуряват „човешки“ допир.

„Първоначално бях доста скептичена, преди да се срещна с Тенгай, но след срещата бях абсолютно поразена“, каза за BBC здравната работодателка Петра Елисън, която участва в тестването. „В началото наистина усещах, че това е робот, но когато интервюто се задълбочи, напълно забравих, че тя не е човек.“

Що се отнася до гаранциите, че Tengai не отразява пристрастията на нейните създатели, главният учен на Фурхат, Габриел Сканце, споделя пред BBC, че компанията е готова да проведе тестови интервюта с разнообразна комбинация от работодатели и доброволци, преди Tengai да бъде в състояние да решава съдбата на кандидата.