Генетично редактираните бебета бавно, но сигурно, увеличават своя брой

Ако китайското правителство реши да запази в тайна третото такова, може и никога да не се потвърди неговото раждане.

Втората международна среща за редактиране на човешкия геном, проведена в Хонконг миналия ноември, имаше за цел да обсъди плюсовете и минусите на генетично модифицираните хора. Вместо това целта претърпя тотален погром от откровението на китайски биофизик, че вече го е направил. Оказва се факт редактирането на ДНК на момичета-близнаци с мощния инструмент за модифициране на гените, наречен CRISPR. Допълнителната изненада е дошла от признанието му, че втора китайска жена е бременна с бебе от CRISPR.

Това ще бъде трето бебе на CRISPR и се очаква да се роди във всеки един момент, ако той или тя вече не е проплакал на бял свят.

Китайският биофизик публикува поредица от видеоклипове в YouTube, в които твърди, че експерименталното му редактиране на човешки ембриони, е довело до раждането на две красиви китайски момичета близначки.

Той ги нарича Лулу и Нана.

Неговият екип е използвал CRISPR, за да пренапише ген, наречен CCR5, в опит да направи момичетата имунизирани срещу инфекция с HIV.

Вместо да бъде приветстван, като герой на науката, той беше критикуван от наблюдатели от цял ​​свят, включително в Китай, за провеждането на рискован и медицински безсмислен експеримент.

Изтекла е информация, че има лекар запознат със случая, тъй като е бил в течение на случващото се от момента на зачеването, но не желае да го обяви публично, за да не могат да бъдат идентифицирани родителите и детето.

Сега остава да се чудим дали китайското правителство някога ще признае третото бебе на CRISPR. За сега експертите в Китай не са склонни да обсъждат експеримента в социални медийни мрежи.

След като стана публичен,

китайският експеримент CRISPR беше широко осъден

и бързо беше спрян. Въпреки това, много експерти се опасяват, че бебетата на CRISPR са неизбежни. Призивите за глобален мораториум не могат да контролират достъпа до генно-изменящата технология, която е сравнително лесна за използване.

През юни учен от Москва заяви, че се надява да бъде следващият, който ще спечели одобрението да направи бебе, чрез CRISPR.

За едно нещо учените бяха единодушни – научните данни за бебетата трябва да бъдат оповестени публично. Учените ще искат да знаят резултатите от редактирането на генома на детето. Другото бебе ще бъде още едно доказателство относно модифициращата технология, въпреки противоречията около нейното използване, дали ще има принос в стремежа към по-голямо здраве и устойчивост на човешкия организъм.

По-рано тази година правителството на Китай предприе стъпки за изясняване на законите и процедурите за редактиране на гените, включително въвеждане на нови наказания.

Поради етически и хуманни причини, повечето хора са съгласни, че самоличностите на трите бебета и техните родители, никога не трябва да бъдат оповестявани публично. Ако техните имена бяха известни, децата можеха да растат с нежелано внимание, защото са били създадени от учен, наречен „Франкенщайн от Китай“.