Стартира изложението Mobile World Congress, където Huawei, LG, Microsoft  показаха сгъваеми телефони, 5G и виртуална реалност

XIAOMI MI9 СЕ ОТПРАВЯ КЪМ ЕВРОПА

Xiaomi разкри как ще изглежда новият флагман Mi9. Очаква се телефонът да бъде наличен за Европа след 28 февруари. Когато това стане, Mi9 ще се предлага в два варианта памет – 64GB и 128GB. Можем да очакваме 6,39-инчов, FHD+(1080х2340) AMOLED дисплей. Qualcomm Snapdragon 855 процесор ще захранва устройството, с 6GB RAM и батерия от 3,300 mAh.

СГЪВАЕМИЯТ HUAWEI MATE X

Huawei избра MWC за дебюта на сгъваемия си телефон – Mate X. Може да не е първият, който излиза на пазара, но компанията може би ни представя най-завладяващия сгъваем телефон досега. При затварянето на Galaxy Fold екранът остава от вътрешната страна, тук Huawei ни показва телефон, чийто екран при сгъване остава навън. Малко по-тънък е от Fold и има по-голяма батерия от 4,500 mAh. Марката поставя три камери и бутон за захранване в дълъг тесен бар, вместо да ги интегрира в дисплея. Предлагат ни и 5G свързаност.

Сгъваемият телефон и 5G не бяха единствените неща, които Huawei искаше да представи в Барселона. Компанията имаше новини за Matebook X Pro. Лаптопът идва с обновен процесор (до 8 поколение Intel Core i7), RAM (до 16GB) и съхранение (до 1TB SSD).

NOKIA СЪЖИВЯВА PURE VIEW

Ако копнеете за друг телефон Nokia PureView, имате късмет. След придобиването на марката от страна на HMD GLOBAL, пътят беше проправен за нов модел, който е много изискан. В Nokia 9 PureView има пет камери, които работят в тандем за по-добри телефонни снимки. Може да изглежда като експеримент, но също така ни предлага поглед към бъдещето на телефонната фотография.

HMD Global разкри редица телефони от среден и нисък клас, оборудвани с Android. Можем да избираме между Nokia 4,2 с чист андроид и Nokia 1 Plus за потребители на Android GO и не на последно място Nokia 210, която според фирмата е най-евтиното устройство (35$), свързано с интернет.

НОВИЯТ И ПОДОБРЕН HOLOLENS НА MICROSOFT. ГИГАНТСКИ СКОК КЪМ ВИРТУАЛНАТА РЕАЛНОСТ

От момента, в който Microsoft изпрати покани за събитието на MWC, очакванията бяха за нови очила HoloLens, и не бяхме разочаровани. Полето на видимост е два пъти по-голямо в сравнение с предходния модел (въпреки, че Microsoft не предоставя точни цифри), нов сензор за дълбочина, проследяване на ръцете без контролери и повишен цялостен комфорт. HoloLens е все още корпоративно устройство и би могло да е от полза за големи предприятия.

СТРАННОСТИТЕ НА LG

LG разполага със самостоятелн сгъваем телефон, но той не беше обявен на MWC и очевидно скоро няма да бъде. Вместо това, компанията представи така наречения Dual Screen add-on за новия си 5G V50 ThinQ. Основното е вторият дисплей за многозадачност и игри. Това позволява да се изпълняват две приложения едно до друго, да поставите игрален контролер или да се използват някои удобни функции на камерата.

LG даде ясно да се разбере, какво можем да очакваме от G8 ThinQ. Ключова характеристика е възможността за управление на някои функции чрез жестове, без да се налага докосване на устройството – или както го нарича LG, AirMotion. Компанията обещава да бъде подобрен скенерът за биометрична сигурност. LG използва технологията Crystal Sound, която сме виждали и чували в своите OLED телевизори, като основен аудио източник на G8 ThinQ. Пакетът с трикове изглежда полезен на пръв поглед, но до колко тези инструменти ще навлязат в ежедневието, предстои да разберем.

NUBIA ПРЕДСТАВИ ALPHA – “НАЙ-ДИВИЯ” ТЕЛЕФОН ДО СЕГА

Компанията споделя в Барселона, смартфон с тесен екран, който се обвива около китката. Nubia споделя основните характеристики и функционалност: четири инчов, 960х192 ILED дисплей се произвежда от Visionox. Гъвкавият екран, който беше обявен като най-големия в индустрията, е защитен от силен, устойчив на топлина полимер, наречен полиамид.

Цялото устройство е водоустойчиво. Работи с чипсет Snapdragon Wear 2100 на Qualcomm, стар хардуер, който най-накрая беше заменен от Wear 3100 миналата година. Също така разполага с 1GB RAM, 8GB вътрешна памет и 500 mAh батерия под капака. Поддържа Bluetooth, WiFi и 4G SIM, което означава, че можете да пишете текст, да се обаждате, да сърфирате из мрежата без обикновен смартфон в близост. Има дори 5 мегапикселова камера, ако искате да заснемете селфи.

Алфа също може да се използва като монитор за сън, за упражнения и измерване на пулс. Всички тези функции ше бъдат достъпни от персонализирана операционна система, която поддържа гласови команди, мултитъч и въздушни жестове.