Изследователски доклад показва, че само 29% от хората използват безжични зарядни устройства

Безжичното зареждане звучи удобно на теория, но практичността е подложена на съмнение от повечето потребители на смартфони.

Просто поставяте телефона на стойка, подложка или дори мебел с вградено безжично зареждане и започвате да зареждате. Без кабели, без суета.

Въпреки че повечето нови телефони имат безжично зареждане, защо практиката все пак не е навлязла масово?

1. Имате нужда от телефон, който може да използва безжично зареждане, а не всеки е такъв. Qi е стандарт за почти всички безжични зарядни устройства. Телефоните, които поддържат Qi, са предимно по-нови телефони от Apple, Samsung, Google и LG.

2. Безжичните зарядни устройства са по-бавни от стандартните. Първите използват електромагнитна индукция, което основно прехвърля енергия от едно място, като например зареждащата подложка, към телефона. Това става чрез две физически намотки – индукционната бобина в зарядното и приемната бобина в телефона. Ако не подравните двете намотки една върху друга, устройството ви няма да се зарежда правилно.

Този метод е по-бавен от включването на телефона директно в контакт, който позволява на захранването да тече от изхода през кабелното зарядно към телефона.

3. Повечето жични зарядни устройства са поне 12 вата, докато безжичните достигат само 7.5 или 10 вата. Колкото по-малко са ватовете, толкова по-дълго ще е необходимо да захранвате телефона си. Ако ползвате калъф, телефонът ще се зарежда дори по-бавно или изобщо няма да работи.

Някои безжични приспособления имат режим на бързо зареждане, но той работи само с телефони от същия производител. Така че зарядното устройство на Google Qi може бързо да зареди Pixel, но не и друга марка. Ако не търсите бързо зарядно устройство или ако зареждате телефона си през нощта, докато спите, тогава безжичният вариант може да ви свърши работа.

4. Не можете да използвате телефона си, докато се зарежда безжично. Ако изключите телефона от зарядното, за да направите нещо, той ще спре да се зарежда. Не можете да пишете удобно, без да вдигате телефона от устройството, не можете да седите на дивана и да превъртате през Instagram, и дори не можете да се обадите, освен чрез високоговорител. Но с кабел можете да изпълнявате всички тези задачи, докато сте включени към захранването.

5. Тези зарядни устройства технически не са безжични. Те все пак трябва да бъдат включени в контакт. Единствената безжична част е премахването на проводника между телефона и зарядното устройство.

Цената на тези зарядни устройства е друг въпрос. По-достъпните зарядни устройства варират от $ 15 до $ 30, докато по-иновативните струват от 60 до 100 долара. Но изглежда, че безжичното зареждане няма да изчезне скоро. Очаква се, че до 2023 г. ще има кумулативна доставка на 2,7 милиарда безжични зарядни устройства и 6 милиарда устройства с възможности за безжично зареждане.

За да стане този тип на захранване норма, компаниите ще трябва да намерят начини да го направят по-практично. Фирми като Pi, Energous и Ossia стигат до там със своите наистина безжични продукти за зареждане. Те твърдят, че са разработили зарядни, които могат да обслужват няколко устройства едновременно, когато са в рамките на малък обхват, както например работи WiFi.

Ако задържите или поставите вашия безжичен телефон, таблет и слушалки около безжичното зарядно устройство, то ще започне да зарежда техниката ви наоколо, което звучи доста примамливо и е голяма крачка напред.

Работата е там, че нито една от тези компании все още не е пуснала своя продукт. Така че, ще повярваме, когато прелистваме Instagram на дивана, докато си зареждаме устройствата безжично.