Могат ли изследванията на Космоса да намерят приложение в ежедневието ни

МАРС

След тригодишно проучване на Марс, италиански експерти в областта на космическите изследвания, достигнаха до извода, че е възможно наличието на 20-километрово езеро с течна вода. Откритието се намира на северния полюс на планетата. Останалата част на Марс е твърде студена, за да може водата да остане в течно състояние.

НОВИ ПЛАНЕТИ

NASA има сведения за седем нови планети на място, което притежава условия, подходящи за развитието на живот. Зоната, в която се наблюдават въпросните обекти се нарича Голдълокс, а разстоянието е достатъчно малко, за да могат астрономите да продължат бъдещите изследвания.

НЕУТРИНО

Астрономи заложиха под леда в Южния Полюс огромен уловител на частици – Ice Cube. Това е своеобразен капан за неутрино, което предствалява квантова частица не по-голяма от електрон. Тя обаче не притежава електрически заряд и взаимодейства слабо с материята. Благодарение на това, може да пропътува огромни пространства в космоса, избягващи електромагнитните полета. Оказва се, че в Антарктида се намира в изобилие и учените не само могат да ги създават по изкуствен път в швейцарския колайдер, а си ги набавят в “диво” състояние с цел проучване.

Квантов интернет – една (не)реална мечта

ТЕЛЕПОРТАЦИЯ

Китайски учени успяха за пръв път да осъществят телепортация на светлинни частици (фотони) от Земята в космоса, чрез използване на огледала и лазери.
Технологията може да доведе до съвсем нов вид квантово изчисление. Ако се вложи в начина, по който се придвижва информацията в света, може би ще се сдобием със супер скоростен квантов интернет, който би бил в пъти по-безопасен от настоящия.

СОЛАРНА СОНДА “ПАРКЪР”

НАСА изстреля специалната сонда “Паркър Солар”, чиято цел е да разкрие подробности относно необичайната атмосфера около Слънцето. Големината й не е впечатляваща. За сметка на това е конструирана да издържа на огромната температура, на която неизбежно ще бъде подложена, доближавайки се до най-голямата ни звезда. Термозатният щит, с който е снабдена, може да издържа до 1300 градуса по Целзий. В рамките на седем години, сондата трябва да премине 24 пъти през короната. Съоръжението може да се върти около Слънцето със скорост от 213 000 мили в час.

МИСИЯТА “БЕПИ КОЛОМБО”

На 20 октомври стартира мисията “Бепи Коломбо” с изстрелването на сонда към Меркурий, която след 7 години трябва да достигне първата планета на Слънчевата система. Когато това стане, от него ще се отделят два сателита (Европейски и Японски), които самостоятелно ще изследват повърхността на планетата. Учените се надяват да си изяснят състава на голямото й ядро, съставено от желязо, което предствалява 60% от масата й.

VOYAGER 2

Сондата Voyager 2 официално напусна хелиосферата на Слънчевата система и достигна постранството между звездите. С това обаче мисията й не приключва. Космическият кораб носи работен инструмент, който ще предостави първото наблюдение на естеството на този вход в междузвездното пространство. Voyager 2 сега е на около 18 милиарда километра от Земята. Операторите на мисията продължават комуникацията с апарата, но нужното време за достигане на информацията от Земята до Voyager са 16,5 часа.

ТЪМНАТА СТРАНА НА ЛУНАТА

Далечната страна на Луната е сравнително непозната, но този факт предстои да се промени. Китай изстреля космически апарат “Чанъе-4”. Мястото на кацане е близо до Южния полюс. Радарът на космическия апарат ще изследва повърхността на дълбочина до 100м.