Химиците са създали „синтетичен мозък“, който съхранява спомени

Един от създателите на синтетичния мозък смята, че може да даде старт на “постчовешката революция”.

Естествен растеж

В неспирното търсене на изкуствен човешки мозък, учените от Лос Анджелис може би са направили голяма крачка напред. Докато има още път до постигането на синтетичен мозък, екип от химически инженери открива как да развие самосглобяваща схема, която прилича по структура и електрическа активност на части от мозъка.

Изследването е проект за домашен любимец на химическия инженер на UCLA Джеймс Гимевски, който заяви, че иска да създаде синтетичното чудо още през 2012 година. “Целта ми е да създам машина, която мисли, машина, която притежава физическа интелигентност … Такава система не съществува и обещава да предизвика революция, която човек може да нарече следчовешка революция.”

Постижения

Ученият и неговият екип установиха, че при мрежа от плътни медни стълбове, третирани със сребърен нитрат, израстват нанопроводници на пръв поглед в случайни направления. Те отразяват разклоненията, свързващи неврони в мозъка. Връзките наподобяват синапси, които са кръстовища, в които два неврона се срещат и предават сигнали помежду си.

Начинът, по който нанопроводът се организира, отразява структурата, която ще се появи по време на ЯМР на мозъка, докато съхранява спомените. Когато мрежата от проводници е засегната от електрически сигнал, нанопроводниците организират информация, както би го направил мозъкът самостоятелно.

“Когато всички те са комбинирани, започват да си говорят помежду си”, каза Гимевски. „В известен смисъл цялата верига оживява, така че всяка част взаимодейства с всяка друга. И има пътища, по които можем да установим по-силни невроморфни връзки. ”

На път към целта

Въпреки прокламирането му през 2012 г., изследователите настояват за предпазливост. “Изкуственият мозък показва електрически характеристики, които са много подобни на функционална МРТ на мозъка, подобна на електрическите характеристики на невронните култури, както и на ЕЕГ модели.”

Може би не ни дели чак толкова голям период от момента, в който синтетичния мозък ще е факт. Освен да си подсигурим спомените, ролята му в медицината може би ще е от огромно значение, спомагайки да бъдат прескочени редица препятствия пред лекарите.