Учените смятат да използват нововъведението за откриването на извънземен живот в далечни светове

Нов научен инструмент с изключителното име „TreePol Spectropolarimeter“ може да се използва за откриване на наличието на форми на живот на стотици километри. И въпреки, че в момента устройството се използва за растителни видове на по-голямо разстояние, една мощна версия на инструмента би могла в бъдеще да търси и извънземни, съобщава Холандската организация за Научни изследвания (NWO).

ПОДРОБНО ТЪРСЕНЕ

В много от случаите, когато учените говорят за това на кои екзопланети или луни може да се открие живот, те претеглят фактори като вода, атмосферен кислород и присъствие на органични молекули. Това обаче може да доведе до подвеждащи резултати – има например подводно езеро на Марс, но това не означава, че там съществува живот.

Апаратът TreePol засича светлина, която се излъчва от молекули на живи същества. Новият инструмент е специално създаден, за да открива живи растения и зеленина, но също така може да открие светлината, която се отклонява от повечето живи организми.

ДАЛЕЧЕН ИЗСТРЕЛ

Възможно е молекулите, които съставят какъвто и да е извънземен живот, да не взаимодействат със светлината по същия начин, както при познатите ни до тук форми. Обнадеждаващо е, че тук на Земята, апаратът няма да засече нищо друго освен живи организми.

В момента екипът се подготвя да тества устройството, чрез анализ на култури от самолет или сателит, като бавно се увеличава разстоянието, от което ще се сканира. Ако тестовете се окажат успешни, учените ще проучат дали могат да сканират космоса, може би чрез изпращане на TreePol до Международната космическа станция.

Изследователският проект е част от програмата за планетарна и екзопланетна наука, която обединява биолози, астрономи, химици и геолози. Резултатите от съвместната дейност на учените от различни области са обещаващи. Холандската Национална програма за научни изследвания ще продължи да се развива в тази насока.

През последните две десетилетия астрономите са открили почти четири хиляди “екзопланети” и планети, които обикалят звезди, различни от нашето слънце. За да разберат дали съществува живот на тези планети, те първо трябва да идентифицират характеристики, които са уникални за самия живот.

Астробиолозите често се фокусират върху наличието на вода, кислород и въглерод, но тези молекули и атоми не винаги показват наличието на живот и следователно включват риск от фалшив положителен резултат. За циркулярно поляризираната светлина, която TreePol открива до тук, не се отчитат грешки. Затова ако апаратът открие извънземен сигнал в бъдеще, това вероятно би било реална индикация за живот.