Equiano – третият международен кабел, финансиран от Google, обещава да обогати световната мрежа

Подводният кабел ще има три точки на контакт, стартирайки от столицата на Португалия, Лисабон, преминавайки по западното крайбрежие на Африка, свързвайки Южна Африка. Това ще бъде първият кабел на Google, който се простира от Европа до Африка.

Началната фаза се очаква да бъде завършена през 2021 година. Това ще бъде първият подводен кабел, който ще използва оптично превключване на влакнестите двойки, вместо традиционния подход на смяна на дължината на вълната. Това опростява разпределнието на капацитета и осигурява гъвкавост за пренастройка на различни места, когато е необходимо.

Поради пълното финансиране от интернет гиганта, екипите за изграждане са в състояние да ускорят строителния си график и да оптимизират броя на преговарящите страни. Equiano ще предложи значително по-голям капацитет на мрежата от тази, която към сегашния момент обслужва региона. Това е възможно, благодарение на технологията за мултиплексиране с пространствено разделение (SDM).

Свързаност

Google, заедно с редица други технологични компании, все повече инвестира в проекти за инфраструктурата на интернет мрежите, публичен Wi-Fi, широколентови и градски мрежи.

Amazon обяви намерението си да изгради мрежа от сателити за високоскоростен широколентов достъп.

Facebook също работи върху подобни инфраструктурни проекти. Компанията също така е в ранен етап на планиране на подводен кабел обхващащ цяла Африка.

Microsoft наскоро откри център за данни в Африка. Тъй като първата фаза на Equiano се очаква да приключи в рамките на няколко години, може би трябва да очакваме Google да обяви своите планове за африкански датацентър в не толкова далечното бъдеще. Многобройните услуги, които предлага компанията, зависят от надеждната инфраструктура, в която важна роля играе изграждането на подводна мрежа, осигурявайки по-висока скорост при преноса на данни и намаляването на латентността.

Предистория

Наречен на името на Олауда Еквиано, бивш писател, роб и алибиционер, роден в Нигерия, Equiano е най-новата дългосрочна инвестиция в подводни кабели, които Google е предприела.

Първият проект на компанията беше Unity, който се простира на 9,620 км. от Chikura, Япония до Redondo Beach, Калифорния и влезе в експлоатация през 2010 г, но Google не е единственият инвеститор.

Първият частен междуконтинентален кабел на компанията, Кюри, беше завършен само преди няколко месеца, изминавайки 10 000 километра от Лос Анджелис до крайбрежието на Тихия океан до Валпараисо, Чили.

Първият напълно частно финансиран кабел на Google – известен като Junior – влезе в експлоатация миналата година. Той минава само на 390 километра от Рио де Жанейро до Сантос в Бразилия.

В световен мащаб

Понастоящем по света има повече от 400 подводни кабела, които се простират на около 1,1 милиона километра. Google инвестира в около 100 000 километра от тях. Това е около 10% от всички подводни кабели в световен мащаб.