Apple – софтуерът, продуктите и аксесоарите, поддържат потребителите заключени

Те се оказват интегрирани в тази затворена система и трудно преминават към Android.

При Google нещата стоят малко по-различно, чрез Quick Switch адаптера за Pixel.

Неоспорими предимства

Използването на Apple си има своите положителни страни. Удоволствието от употребата на iMessage се синхронизира успешно на всички ваши устройства. Ако решите да смените операционната система, ще трябва да забравите за това.

За да получите обратно всичката си информация от iMessage, ще трябва да го изключите на всичките си устройства на Apple и да отмените регистрацията на телефонния си номер, за да можете да ги получите на новия си Андроид. Ако при изключено положение, някой реши да ви пише, няма да получите съобщението, а при групов чат, ще трябва да го преобразувате в SMS.

Защо се оказва толкова трудно?

iMessage е само един от многото начини, по които Apple поддържа потребителите в тяхната система. Вземете например iCloud. Това облачно пространство за съхранение вграденото в Apple, автоматично запазва всички ваши бележки, събития от календара, отметки на Safari и снимки. Можете да получите безпроблемен достъп до цялата тази информация, на което и да е от вашите устройства на Apple, но не и на новия си Android. Няма приложение iCloud за Android, което означава, че няма лесен начин да прехвърлите всичките си iCloud данни.

Съхраняване на снимки

Но какво ще кажете за вашите снимки, които се съхраняват на вашия iPhone. Как да ги прехвърлите? Има няколко приложения (Copy my Data), които могат да ви бъдат полезни при прехвърлянето. Друг вариант е да попитате оператора си, дали предлага такава услуга.

Play Store има повече приложения от App Store, но някои от тези на iOS, които сте използвали, може да не са достъпни в Play Store. Ще срещнете и платени варианти при едните, които имат безплатна алтернатива при другите.

Google улеснява прехвърлянето на данни по лесен метод с адаптера за Pixel. Дори ако прехвърлянето на снимки и приложения става по-лесно, ще ви бъде трудно е да се разделите с AirDrop. Вече няма да можете лесно да изпращате файлове от вашия iPhone на вашия MacBook, на вашия iPad или на друго устройство на Apple.

Равносметка

Преминаването към Android означава загуба на всички предварително инсталирани приложения на Apple. Може да има и такива, които не използвате, но други като FaceTime например ще са изгубени безвъзвратно. Ще трябва да употребявате друго приложение за видеообаждания, като Facebook Messenger или Google Duo. Ще загубите и Apple News, Гласови бележки, Подкасти, Здраве, и Портфейл.

Тук не става дума само да се разделите със софтуера на Apple, а и за всички останали продукти и аксесоари свързани с него.

Ако имате часовник на Apple, той всъщност ще стане безполезен. Ако имате AirPods, все още можете да ги използвате в Android, но няма да е толкова безпроблемно или персонализирано. И всичките ви зарядни устройства, адаптери и приставки, които сте закупили, ще станат безполезни.

Тъй като Android телефоните продължават да идват с повече иновации, които липсват в iPhone, Apple няма сметка да улеснява потребителите си при въпросната смяна. Но помислете, колко сигурна, защитена и лесна е цялата система на Apple. Трудно е да я изоставите.