Рей Кързвил, инженерен директор в Google, прогнозира бъдещето на човечеството, изпълнено с наноботи

Изкуственият интелект е технологията на утрешния ден, която се проявява днес. Мисловните машини обещават да революционират модерното общество от транспорта и телекомуникациите до медицината и науките на живота.

Изглежда AI има потенциала да укрепи икономиките, да наруши пазарите на труда и да предизвика непредвидени последици на всички нива в обществото.

НАНОБОТИ В МОЗЪКА

Според Рей AI задвижваните наноботи някой ден могат да помогнат на хората да живеят значително по-дълго, без болести, чрез хардуер директно в мозъка ни. Тезата, която разработва е, че ще се слеем с интелигентната технология, която развиваме днес. Сценарият, който Кързвил представя е, че ще изпратим медицински наноботи в кръвта. Едно от техните приложения ще бъде да разширят имунната ни система и това ще бъде едно радикално удължаване на живота.

Предходната стъпка е усъвършенстването на биотехнологиите и препрограмиране софтуера на живота. Нанороботите ще достигнат и до мозъка, където ще осигурят виртуална и допълнена реалност от нервната система, а не от устройства прикрепени външно към тялото. Най-важното приложение на медицинските нанороботи е, че ще свържат горните слоеве на нашия неокортекс със синтетичния неокортекс в облака. Проектите, по които работи Рей Кързвил с екипа си в Google, използват груби симулации на неокортекс.

Все още има много за изследване, но сигурно се доближават до целта.

МОЗЪЧНИ КЛЕТКИ ИЗПОЛЗВАТ ИНФОРМАЦИЯ ОТ ОБЛАЧНОТО ПРОСТРАНСТВО

Точно както смартфоните ни стават милион пъти “по-умни”, чрез достъп до информацията в облака, така ние ще го правим доректно в мозъка. Това е нещо, което вече правим с нашите телефони, въпреки, че те не са в нашите тела. Ние използваме пръстите, очите и ушите си, като допълнения към мозъка.

В бъдеще ще можем да правим това директно, чрез умствените клетки, но не просто да изпълняваме задачи, да търсим информация или да превеждаме, а да свържем директно неокортекса със синтетичния неокортекс в облака. Това няма да бъде ограничено от фиксирани заграждения. Така небиологичната част от нашето мислене ще продължи да расте, както облакът се удвоява всяка година.

Ако направим една проста сметка, ще увеличим интелигентността си с милиард пъти до 2045г. и това е толкова дълбока трансформация, че е трудно да погледнем отвъд хоризонта на събитията. Човешкият интелект все още не е на ниво, но след като стигнем до тази точка, ИИ ще се възползва от експоненциалното увеличаване на капацитета на възможностите ни.

СОФТУЕРНА ГЕНЕТИКА

Не е просто метафора да се каже, че нашите генетични процеси са софтуер. Това е поредица от данни. Еволюирали сме в епоха, в която дълголетието не е било в интерес на човешките видове, поради липса на ресурси. Преминаваме от ера на оскъдност към епоха на изобилие.

Ежегодно нашето разбиране за кода на живота нараства. Сега можем да лекуваме сърдечен удар, използваме препрограмирани възрастни стволови клетки, отглеждаме органи и ги имплантираме успешно при примати. Имунотерапии препрограмират основно имунната система. В бъдеще ще можем да я “научим” да разпознава раковите болести, като патоген.

Медицината ще бъде изключително различна след десетилетие. Ще добавяме повече и повече време към продължителността на живота. След още едно десетилетие ще можем да обърнем процесите на стареене.