Изправяме се пред нова реалност, а как ще се отрази тя на живота ни, предстои да разберем

Ново лекарство срещу рак

Американска агенция одобри лекарство, което се бори с рака и чиято база е изградена на принципа на ДНК. Целта му са специфични биомаркери, които се съдържат в човешката ДНК. То вече е тествано при болни с различни диагнози на рак, а терапията се осъществява на по-първична основа.

При 81% от пациентите се наблюдава редуциране на туморите, а при 17% те са изчезнали напълно.

Изкуствени ембриони

Британски учени създадоха изкуствен ембрион, чрез използване на стволови клетки на мишка. Изкуственият ембрион следва същия модел на развитие, като нормалния. Надеждите са, че постижението ще помогне на много хора, които страдат от безплодие и не могат да имат деца. А може би и да се създаде изкуствен човешки ембрион.

За сега той не може да се развие до здрав фетус, поради нуждата от трети вид стволови клетки, които да осигурят храненето.

Клониране

Вече е факт клонирането на маймуни, което учените смятат за предходната стъпка в успешното клониране на хора. Към момента обаче учените са категорични, че няма да правят опити в тази насока. Това обаче е сериозна стъпка към проучването на някои болести и за тестване на нови лекарства.

Иновативна форма на живот

Генетичен код

Генетиците са установили, че умственото развитие и разпространението на болестите зависи от взаимодействието на цели групи от гени, а не на самостоятелни такива. В близко бъдеще веднага след раждането ни, медицината ще може да предсказва с точност от какви болести ще бъдем сполетени.

Чувстващ град

Задача на хай-тек проекта “чувстващ град” е да се постигне иновативен начин на живот, благодарение на разполагането на милиони сензори за различна информация в целия град. Събраните данни от сорта на качеството на въздуха или нивото на шума ще има за цел технологични, политически, дизайнерски промени. Проектът включва автономни автомобили на разположение на всички граждани.

Всички основни елементи на този тип град, ще бъдат обединени и достъпни от софтуер. Той ще бъде достъпен за всички компании, които искат да предоставят допълнителни услуги въз основа на базовите.

GPS система в тялото

Учени създадоха GPS система, която може да се използва вътре в човешкото тяло. Тя може да функционира чрез имплант в мини размери, който отразява радиосигнал обратно към неговия източник. Благодарение на това, имплантът може да се проследи с голяма точност. Тази система, наречена ReMix има функция да разпознава сигналите и да открива дори и много слабите.

Системата отчита местоположението на импланта с точност до 1,4 см., но учените искат точност до няколко мм, за да локализират наличието на тумори или други заболявания.

Тъмна материя

Почти цялата космическа наука се базира на малкото, което се знае за тъмната материя. Тя съставлява 85% от познатата на човечеството Вселена. Сега астрономи са открили нов начин за проследяване движението й в пространството. Новият метод се вглежда в слабата светлина на звездните и галактически купове.

Взаимодействието на тези купове с галактиките води до различни последствия: звезди се откъсват от галактиките си, а после се „скитат“ свободни в необятното пространство. Именно светлината от тези звезди е помощникът на астрономите да следят движението на тъмната материя и разпределянето й в пространството.