Apple Inc. иска да улесни софтуерните програмисти при създаването на инструменти, игри и други приложения за основните си устройства

Обединяването, което планира Apple, е предназначено да насърчи разработването на приложения и в крайна сметка да увеличи приходите. Целта на многостепенната инициатива, кодирана под името “Марципан” е, че до 2021 година разработчиците ще могат да изградят едно приложение, което да работи на iPhone, iPad и Mac. Това трябва да стимулира създаването на нов софтуер, увеличавайки полезността на приспособленията на компанията.

Всяко ново приложение дава допълнителна възможност за приходи за Apple, реализирани, чрез покупките и абонаментите, свързани с него. Компанията е позиционирала разделението на услуги, като основна област на растеж. В края на март ще обяви две нови – абонамент за Apple News и оригинална инициатива за видеосъдържание.

По-късно тази година Apple планира да позволи на разработчиците да прехвърлят своите iPad приложения на компютри Mac чрез нов комплект за разработка на софтуер, който компанията ще пусне на конференцията си през юни. Последните все още ще трябва да правят отделни версии на приложението за iOS и Mac от App Stores на Apple, но новият комплект ще означава, че не трябва да пишат основния софтуерен код два пъти.

През 2020 г. Apple ще разшири комплекта, така че приложенията за iPhone да могат да се конвертират в Mac приложения. Това е

истинско предизвикателство

за инженерите на компанията, поради голямата разлика в размера на екраните на iPhone сравнение с Mac компютрите.

До 2021 г. приложенията ще бъдат обединени в едно, наречено “единичен двоичен файл” и да се изтеглят директно, на което и да е устройство, чрез ефективно обединяване на магазините.

Най-пряката полза от проекта “Марципан” ще бъде да улесни живота на милионите разработчици, които пишат софтуер за устройства на Apple. Например Netflix Inc. ще може по-лесно да предложи Mac приложение за гледане на видео, чрез конвертиране на приложението за iPad. До 2012 Twitter ще е способна да публикува едно приложение за всички клиенти на Apple.

Работата по този проект съвпада с подготовката на компанията да обедини основите на нейния хардуер. В момента iPhones и iPads се захранват от Apple процесори, докато Mac-овете използват чипове на Intel Corp. Apple планира да започне прехвърлянето на някои устройства Mac към собствените си чипове още през 2020 г., съобщи Bloomberg News.

Въпреки плана за сливане на приложения, Apple заяви, че няма да комбинира iOs и Mac в една операционна система.

Това не е първата компания, която рационализира екосистемите си. Преди Microsoft да спре Windows за телефони, тя прокара технология, наречена Universal Windows Platform, която позволява да се създават отделни приложения, които да работят на всичките му устройства. По същия начин Google донесе своя Android магазин за мобилни приложения на някои лаптопи с операционна система Chrome OS.

Apple планира да проведе годишната си софтуерна конференция от 3 юни до 7 юни в Сан Хосе, Калифорния.

На събитието ще дебютират нови софтуерни функции за устройствата на марката, включително тъмен режим за по-лесно гледане през нощта и нови инструменти за производителност за iPad. Компанията също обмисля нова версия на високотехнологичния Mac Pro.