Само собствениците на Apple могат да оценят вниманието на дизайнерите към детайлите на продуктите от Mac до iPhone и Apple Watch

Дълбоко замисленият дизайн винаги е бил в основата на продуктите на марката. Те са особено заинтересовани да правят джаджи, които са чисти, приятелски настроени и преди всичко лесни за употреба. Това са редица принципи, които често отделят продуктите на Apple от останалите.

Ето няколко от любимите елементи:

Спяща светлина

Apple притежава патент издаден още 2002 година за LED индикатор на състоянието на дишането. Това представлява мигащ ефект за режим сън, който имитира ритъма на дишане. От психологическа гледна точка това е успокояваща и релаксираща функция.

Начинът на затваряне на кутийката на слушалките

Едва доловимо, плавно и нежно движение. Двете слушалки просто се плъзват в съответния слот. Прочутият главен дизайнер на Apple, Джонатан Айв е споменал в интервю по повод AirPods: дългото проектиране и обмисляне си е струвало усилията за постигането на това коцептуално поведение. Лекият звук, като от затварянето на капаче с магнит и незабележимото придърпване на слушалките, са резултат от много опити.

Дигитални кредитни карти

Те са проектирани така, че различните цветове да съответстват на навиците ви за харчене. Цветовите кодове на покупките ще ги организират в съответните графи според стоката.

Умник, който слуша

Ако ангажирате вниманието на Siri на лаптоп Mac или Apple, те автоматично ще забавят шума от вентилатора, за да могат по добре да чуят гласа ви. Не е ли фантастично?!

Икона за фенерчето, която може да се управлява в изключен или включен режим

Обърнете специално внимание на иконата, когато я използвате следващия път. Превключвателят на захранването на малкия символ всъщност включва и изключва в зависимост от това дали функцията се използва.

Архитектурно студио, като космически кораб

Apple е наел за проекта студио, при което иновативните дизайнери са изкривили стъклените сенници на пръстеновидната сграда, така че дъждът да се преобръща по повърхността. Така променената конструкция, гарантира, че водата няма да образува вадички.

Пътешествие по планетата Земя

Ако изберете сателитен изглед в приложението Карти на Apple и мащабирате достатъчно далеч, ще можете да виждате слънчевата светлина, докато се движи в реално време по Земята.

Светлина, която ви напътства

Хората, използващи Apple, още от по-минали операционни системи, свикнаха до толкова да използват слайда за отключване, че насочващата стрелка стана излишна. Сега вместо нея получаваме деликатна светлина, насочваща посоката на движение. Днес, заключващият екран на iPhone, насърчава да плъзнете нагоре за отключване.

Скрити магнити

По-старите модели компютри на марката притежаваха скрити магнити за удобно прикрепване на iSight. Магнит на страничния панел на iMac поддържаше дистанционно управление на Apple.

Умните букви на лаптопите

Ако се опитате да натиснете клавиша Caps Lock на MacBook Air или MacBook Pro ще забележите, че нищо не се случва. Това е така, защото трябва да се задържи по – дълго с цел предотвратяване случайни натискания на крайните бутони.

Цъфтящо цвете на Apple Watch

Анимираните тапети може би ви очароват, но ще се изненадате да разберете, че те на са компютърно генерирани, а действителни снимки. Компанията е отделила стотици часове в заснемане на естественото цъфтене на цветя с цел да създаде най – естественото движение за своя часовник.

Защо не винаги виждаме бутона за отхвърляне на обаждането?

Няма как да не сте забелязали, че понякога се виждат бутоните за приемане и отхвърляне на обаждане, а друг път само плъзгач. И това си има своята основателна причина: Apple показва само плъзгача, когато телефонът е заключен, така че да можете да приемете обаждането и да отключите телефона по едно и също време.

Незабележима икона – Не безпокойте

Когато превключите на иконата “Не ме безпокойте”, се появява малка анимация за затъмнение.

Звук и контраст

Следващия път, когато се опитате да настроите силата на звука или контраста от бързите икони на вашия телефон, ще забележите как те реагират и отскачат в отговор на леко докосване.

Мокър пръстов отпечатък

В базата данни на вашия телефон можете да запаметите повече от един от своите пръстови отпечатъци. Ако забележите, че след душ или при наличието на дъжд телефонът не отговаря на пръстовия отпечатък, запаметете и мокър отпечатък. Това би трябвало да реши проблема.

Плаваща медуза

Подобно на цъфтящото цвете, Apple засне серия от кадри на истинска медуза, пусната в резервоар в студиото на компанията. Направени са записи от порядъка на 300 кадъра в секунда, за да се получат крайните изображения.

Лесно отваряне

Apple проектира своите лаптопи с характерен канал отпред с цел улеснение на отварянето само с един пръст.

Удобна каишка

Цяла година разработки е отнела на дизайнерите, за да стигнат до крайния вариант на прикачването на каишката на Apple Watch. Всичко, което трябва да направите, е да приложите правилния натиск, за да премахнете каишката от корпуса на часовника.

Copy и Paste

Новата операционна система на iPad ще ви зарадва с интересна функция за копиране и поставяне. Единственото, което трябва да направите е да притиснете с три пръста избрания от вас текст за копиране и отново с три пръста да го поставите на съответното място. Жестът прилича на събирането на нещо и съответно на поставянето му, което ще го направи изключително подходящ за запомняне.

Астрономически изглед

Apple Watch ще представи друг сложен дизайнерски тапет, наречен астрономия. От вас зависи дали ще изберете Слънцето, Земята или планетите. Това, което го прави впечатляващ е,че ви показва къде се намирате в света, чрез малка светеща зелена точка. Също така ще можете да видите реалните позиции на Слънцето и планетите.

Безкраен екран

OLED екранът на Apple Watch изглежда като дисплей без край. Това не е случайно и прави възможно плаващото движение на живите тапети.