След засичане със сеизмограф, учени установиха, че антарктическият леден шелф е подложен на кратки и многобройни разтърсвания

Оказва се, че земетресенията се появяват само през нощта и са сравнително краткотрайни, с продължителност едва няколко секунди. Смята се, че новото откритие може да предостави значителна информация относно топенето на ледниците в Антарктика.

Въпреки, че земетресенията са плашещи, вероятно няма да се считат за напълно необичайно явление. Според проучване, публикувано наскоро от Chicago News, размествания на пластове не се случват само на сушата.

Водени от изследователя на ледници Дъглас МакАйал, екип от учени от университета в Чикаго откриват странните явления, които се произвеждат около ледния шелф на Макмърдо в Антарктика.

Още по-странно: земетресенията се случват само за няколко секунди през нощта!

За по-нататъшно проучване, екипът е разположил сеизмометри за 60 дни по време на сезона на топене на две места в близост до езера. Едната област е по-суха, а другата, с басейни с разтопена вода.

След разглеждане на резултатите, се установява, че уредите са засекли голям брой кратки земетресения в антарктическия лед, въпреки факта, че преди това се е смятало, че в Антарктика няма земетресения.

Оказва се, че по-влажното място е с голяма сеизмична активност през нощта. Ледените вълни могат да дадат информация за топенето на ледниците.

Както обясни екипът в друго проучване, разпространено в Annals of Glaciology, топенето на антарктическия леден шелф може да бъде отговорно за земетресенията. Чрез техните експерименти, учените откриха нещо интересно в басейни с вода под повърхността на ледниците.

Топенето на антарктическия леден шелф може да е причина за земетресенията. “В тези езера често има слой лед върху разтопена вода отдолу”- обясни Дъглас МакАйал. “Тъй като температурата се охлажда през нощта, ледът на върха се свива и водата под него се разширява, докато замръзва. Това изкривява горния капак на леда, докато най-накрая се счупи с щракване.”

Тези открития са особено важни от гледна точка на нашето разбиране за физиката и процесите около разтопяването на басейните върху ледениците. Те могат също така да помогнат на изследователите дистанционно да следят топенето на антарктическия лед.

“Може да е много полезно да добавим това към другите ни начини за наблюдение на леда”, посочва още МакАйал.