Ако марсоходът на НАСА достигне Червената планета през февруари 2021 г., той ще носи със себе си малък приятел

През май 2018 г. НАСА обяви плановете си за създаване на хеликоптер “Марс”, автономен роторкрафт с тежест четири килограма. Той е предназначен да съпровожда роувъра Марс 2020 в предстоящата му мисия.

След почти два месеца тестване, агенцията съобщи, че хеликоптерът вече е готов за Марс. Това означава, че вероятно ще бъде първият по-тежък от въздуха уред, който ще лети на друга планета, отваряйки нови възможности към бъдещето на изследване на други светове.

Първи полет

Според данни на лабораторията за реактивно движение на НАСА, първата стъпка за тестване на мини вертолета, предназначен за Марс, е създаването на мини модел на Марс на Земята.

За тази цел екипът на „Марс Хеликоптер“ премахна целия азот, кислород и други газове от въздуха в 25-метровата вакуумна камера на JPL. Те са заместени с въглероден диоксид, за да имитират състава на атмосферата на Марс.

За възпроизвеждане на по-ниската гравитация екипът прикрепи моторен ремък към хеликоптера. Така се създава ефективна система за гравитационно разтоварване, чрез издърпване на вертолета нагоре.

Следваща спирка: Марс

Екипът отново направи тестове на следващия ден и макар, че хеликоптерът е прекарал в изкуствената среда по-малко от една минута, изследователите твърдят, че тестът е бил достатъчен. Може да се гарантира, че работи по предназначение.

Сега екипът е убеден, че мини хеликоптерът е готов да започне своето пътуване до Марс през юли 2020 г., сгушен под корема на марсохода на Марс 2020.

Няколко месеца след като двойката се приземи на Марс, хеликоптерът ще поеме поредица от тестови полети и според Томас Зурбухен, асистент администратор на дирекция “Научна мисия” на НАСА във Вашингтон, резултатите могат да бъдат изключително ценни.

“Възможността да се види ясно какво се крие отвъд следващия хълм е от решаващо значение за бъдещите изследователи”, заявява Зурбухен. „Вече имаме прекрасни гледки на Марс от повърхността, както и от орбита. С добавеното измерение на гледката от птичи поглед, можем само да си представим какво ще постигнат бъдещите мисии”, допълва той.