Тези сладки къщи могат да бъдат реализирани само с едно отпечатване

В склад в Калифорния, на принтер висок 20 фута наскоро беше отпечатана 3D обвивката на малка къща. Не говорим за макет, а за истински стени, под, таван, покрив и навес. Сътворяването на симпатичния дом е отнело само 24 часа. Подобни домове скоро могат да бъдат превозвани до свободните дворове на желаещите.

Mighty Buildings

Разработването на технология за отпечатване на дом би автоматизирало строителния процес повече от всякога. Едновременно с това ще направи жилищата по-достъпни. В сравнение със средна къща в Калифорния, новите домове ще струват до 45% по-малко.

Компанията не е първата, която използва 3D принтери за изграждане на домове. Цял квартал от подобни жилища ще бъде завършен тази година в Мексико. Но тъй като новият процес може да отпечата повече елементи от една къща (домовете в Мексико използват 3D печат само за стените и пода), това помага допълнително да се намалят разходите.

Стремежът на компанията е да автоматизира до 80% от общия процес на строителство. Прозорци, водопроводни и електрически инсталации ще се изграждат на място.

Това ще е особено полезно там, където строителството е изключително скъпо. От друга страна процесът няма да зависи от недостига на работници. Това, което искат да постигнат предприемачите, е да се справят с факта, че има ограничена работна ръка, особено квалифицирана такава в строителния сектор. Улесняването на работата ще увеличи производителността.

Удобството на процеса

Въпреки че би било възможно да се отпечатват домовете на място, оказва се, че е по-ефективно да се работи във фабрика, където строителството може да се случва целогодишно в контролирана среда. Процесът използва далеч по-малко пространство от други сглобяеми конструкции, които обикновено имат нужда от множество станции в монтажната линия. Компанията има за цел да изгради малки фабрики, които обслужват големи поръчки за домове, а не еднократни продажби за потребителите. Сградите са разрешени на държавно ниво и могат да се произвеждат масово, въпреки че технологията позволява лесното адаптиране на всеки дизайн със софтуер.

От какво се изработват

Стартъпът е разработил синтетичен, лек каменен материал, който понякога се използва за изработката на плотове. Докато той се отпечатва и излага на светлина протича реакция, която веднага го втвърдява. Така може да поддържа собствената си тежест, което прави възможно да се печата хоризонтално във въздуха.

Изграждането по този начин има и екологични предимства. Mighty Buildings използва материал, намаляващ отпадъците. Формата на къщата също го прави по-енергийно ефективен. Структурата позволява да се създават монолитни черупки, които увеличават херметичността, намаляват термичните изтичания и увеличават общата енергийна ефективност на конструкцията. Това я прави наистина отговаряща на калифорнийските стандарти за нетна енергия. Дори може успешно да се причисли към пасивните домове.

От какво се нуждаете

Компанията създава къщи в най-различни размери, вариращи от студио с площ 45 квадрата до къща с три спални и две бани. Първоначално предприемачите са били фокусирани върху пазара на аксесоари за жилищни помещения. За тях е сравнително по-лесно да се получи разрешително. Първите домове, които продават, не са изцяло 3D отпечатани и имат традиционен покрив, но до следващата година фирмата планира да премине към напълно 3-D печатане на всяка постройка.

Процесът може да се използва и за по-големи еднофамилни домове. Сега производителите работят върху материал, който би могъл да се приложи и в жилищни сгради. Това може да е отговорът за справяне с кризата относно достъпността на къщите в градските райони.