Учените могат да изрежат ХИВ от клетките

Оказва се, че технологията за редактиране на гени Crispr има ново приложение. Благодарение на нея, учените успешно са елиминирали ХИВ от заразени клетки. Работейки като ножица на молекулярно ниво, тя изрязва ДНК. Така „лошите“ части могат да бъдат отстранени или дезактивирани. Нужни са допълнителни изследвания, за да се докаже ефективността и безопасността на метода. Въпреки това, технологията носи надежда да отървем тялото изцяло от вируса.

С какво разполагаме към момента?

Съществуващите лекарства за ХИВ могат да спрат вируса, но не и да го премахнат. Екип от университета в Амстердам представи своите ранни открития на медицинска конференция и подчерта, че работата остава сериозно доказателство за концепцията, но няма да се превърне в лек за ХИВ към този момент. Необходими са допълнителни разработки, за да се демонстрират резултатите от тези клетъчни анализи, преди това да окаже влияние върху хората с ХИВ.

Изключително предизвикателство

Други учени също се опитват да използват Crispr срещу ХИВ. Excision BioTherapeutics сподели, че след 48 седмици изпитания, трима доброволци с ХИВ нямат сериозни странични ефекти.

Експерт по вирусите в Института Франсис Крик в Лондон смята, че премахването на ХИВ от всички клетки, които могат да го приютят в тялото, е изключително предизвикателство. Нецелевите резултати от лечението с възможни дългосрочни странични ефекти остават сериозен повод за безпокойство.

Ще изминат много години, преди всяка подобна базирана на Crispr терапия да стане рутинна, дори ако приемем, че може да се докаже, като ефективна.

Как работи ХИВ?

ХИВ заразява и атакува клетките на имунната система, като използва собствени машини, за да направи свои копия. Дори при ефективно лечение, някои преминават в латентно състояние или в покой. Те все още съдържат ДНК или генетичен материал на ХИВ, дори ако не произвеждат активно нов вирус.

Повечето хора с ХИВ се нуждаят от антиретровирусна терапия през целия живот. Ако спрат да приемат тези лекарства, спящият вирус може да се събуди и отново да причини проблеми.

Малцина са очевидно излекувани, след като агресивна терапия за рак е унищожила някои от заразените им клетки, но това никога не би било препоръчано само за лечение на ХИВ.

Хората, които остават на антиретровирусно лечение, което е много ефективно, могат да имат същата продължителност на живота като хората без ХИВ.

Въпреки че все още няма лек за ХИВ, жизненоважно е всеки да знае, че имаме невероятно ефективно лечение. Това означава, че хората живеещи с ХИВ, могат да очакват дълъг и здравословен живот. Ако приемат лекарствата си, както е предписано, те не могат да предадат вируса на техни сексуални партньори.

Сподели
Предишна страницаНай-малкият електрически SUV
Следваща страницаGPT-5 като актуализация на ChatGPT
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.