Разработката може да пристигне още това лято

Всички се питаме, кога ще излезе GPT-5. OpenAI пусна своя GPT-4 AI модел преди година, като създаде вълна от огромен шум и екзистенциална паника от способността си да имитира човешка комуникация и композиция.

Според слуховете се очаква OpenAI да пусне GPT-5. Това ще бъде подобрена версия на езиковия модел на AI, който захранва ChatGPT.

GPT-5 е описвана като съществено подобрена версия. OpenAI демонстрира новия модел, използвайки случаи на употреба и данни, уникални за неговата компания. Главният изпълнителен директор намекна и за други непубликувани възможности, като такива за стартиране на AI агенти, разработени от OpenAI, за автоматично изпълнение на задачи.

Изглежда, че компанията е готова да пусне основен AI модел тази година, но дали той ще се нарича „GPT-5“ или ще се счита за основен ъпгрейд до GPT-4 Turbo?

Подобно на своя предшественик, GPT-5 се очаква да бъде мултимодален голям езиков модел (LLM). Той ще може да приема текст или кодиран визуален вход наречен „подкана“. Подобно на GPT-4, GPT-5 ще бъде модел за прогнозиране на следващ токен. Това означава, че ще изведе най-добрата си оценка за вероятния следващ токен (фрагмент от дума) в последователност, което позволява задачи като довършване на изречение или писане на код. Когато са конфигурирани по специфичен начин, GPT моделите могат да захранват разговорни чатбот приложения като ChatGPT.

Доказано предимство

OpenAI пусна GPT-4 през март 2023 г. като надстройка на своя най-голям предшественик GPT-3. Последният се появи през 2020 г. Миналият ноември OpenAI реализира GPT-4 Turbo. Той драстично намали текущите разходи на най-добрия AI модел на компанията, но показа и редица несъвършенства. Моделът понякога отказва да отговаря на подкани или да завърши проекти за кодиране, както е поискано. OpenAI се опитва да коригира недостатъка няколко пъти.

LLM се обучават върху огромни масиви от данни, извлечени от интернет и лицензирани от медийните компании. Това им позволява да отговарят на потребителски подкани по човешки начин. Въпреки това, качеството на информацията предоставена от модела, може да варира в зависимост от използваните данни за обучение. Ако GPT-5 може да подобри способността си да изпълнява нови задачи, това вероятно ще представлява забележителен напредък за фирмата.

Тестове и безопасност

OpenAI все още обучава GPT-5 и след като това приключи, моделът ще бъде подложен на вътрешни тестове за безопасност и обединяване, за да идентифицира и адресира всички проблеми преди публичното му пускане. То може да бъде отложено в зависимост от продължителността на тестовия процес.

Според съобщенията GPT-5 е достатъчно завършен, за да бъде подложен на тестване, което означава, че основното му обучение вероятно е приключило. Възможно е да последват допълнителни подобрения.

Сподели
Предишна страницаПрогрес в лечението на ХИВ
Следваща страницаМасов човешки експеримент в Япония
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.