Футуристичен интелигентен град за 15 милиарда долара

Toyota обяви своя проект Woven City през 2020 г. През 2021 г. тя постави първа копка на строителството на обект близо до подножието на японския връх Фуджи. Три години по-късно уебсайта на Woven City потвърждава, че Фаза 1 от разработката ще бъде завършена до края на годината и изпитанията ще започнат през 2025 г.

Какво представлява Woven City?

По своето същество той е рекламиран като масов експеримент с хора. Това е своеобразен тестов курс за мобилност в реалния живот и ключова инициатива за Toyota да се трансформира в компания за мобилност.

Къде ще се намира?

Woven City ще обхваща 708 000 квадратни метра върху 175 акра. Първоначалните жители ще бъдат само 360, като в бъдеще се очаква да се присъединят още 2000. Той се строи на бившето място на завода Higashi-Fuji на Toyota. Последният беше затворен преди четири години. Нов завод беше построен в североизточната част на Япония.

През 2020 г. Toyota обяви, че затвореният обект Higashi-Fuji ще стане дом на Woven City. На церемонията по първата копка през 2021 г. главният изпълнителен директор на Toyota сподели, че целта на съживяването на обекта е да се свърже историята на завода с бъдещето на града.

За какво ще се използва Woven City?

Футуристичният град е предназначен главно за експерименти и иновации, които ще тласнат обществото напред. Конкретната технология, която ще бъде тествана, не е разкрита. Уебсайтът посочва, че изследователи и бизнеси по целия свят ще могат да търсят възможности в личната мобилност, автоматизираното шофиране, роботиката и изкуствения интелект.

Общността ще има три вида улици, които се обединяват на нивото на земята. Едната е посветена на автоматизираното шофиране, а другата за пешеходци използващи превозни средства за лична мобилност. Градът ще разполага и с подземен път за превоз на стоки.

В уебсайтът на Woven City често споменава жива лаборатория и свързан начин на живот. Градът се стреми да съчетае традиционна естетика с най-съвременни технологии и техники. Много от сградите в Woven City ще бъдат изградени от дърво и ще използват древни японски дървообработващи техники.

Изграждането на цялостен град от нулата, дори в малък мащаб като този, е уникална възможност за разработване на бъдещи технологии. В това число и цифрова операционна система за инфраструктурата на града. С хора, сгради и превозни средства, всички свързани и комуникиращи помежду си чрез данни и сензори, ще се тестват свързана AI технология както и виртуална такава.

Кой ще живее там?

Общността ще стартира с около 360 жители. Това ще бъдат главно възрастни граждани, семейства с малки деца и изобретатели. В крайна сметка населението ще се увеличи до повече от 2000, включително служители на Toyota.

Всеки, който ще живее в Woven City, ще е изобретател посветен на реализирането на иновации, които са от полза за всички хора. Инфраструктурата е предназначена да създаде среда, в която изобретения с потенциал за решаване на социални проблеми могат да бъдат създадени своевременно.

Инвестициите на Toyota

Визията на Toyota за общество на мобилност се фокусира върху разширяването на стойността на автомобила в нови области и интегрирането на мобилността със социални системи. В съответствие с тази рамка, Toyota ще разработи автомобили от следващо поколение, включително усъвършенствани BEV. Целта е да реализира общество на мобилност, в което всеки може да се движи свободно, щастливо и безопасно.

Ще бъдат подобрени многото начини, по които хората, стоките и информацията се движат на планетата. Чрез повишаване на безопасността и ефективността на ежедневните преживявания като придвижване, получаване на пакети и виртуално свързване с другите, ще се постигне по-голяма глобална хармония.

Как се е стигнало до името?

Думите „преплетени“ и „тъкат“ са тясно свързани с историята на основаването на Toyota. Основателят на Toyota е изобретил автоматичния стан, за да улесни тъкането на майка си. Думата въплъщава неговата вяра и се използва като израз за вплитане на основополагащите принципи в бъдещата тъкан на живота.

Колко ще струва?

Датският архитект Bjarjk Ingels проектира града. Той се изгражда от Woven by Toyota. Ще бъде захранван с водородни горивни клетки и ще генерира електричество.

Бившият главен изпълнителен директор на компанията лично е инвестирал 52 милиона австралийски долара в Woven Planet и го е продал обратно на Toyota за подобна сума. Разходите за изграждане на Woven City са около 15 милиарда австралийски долара. Точната цифра не е известна.