Вселената може да е пълна с невидими звезди, маскирани като свръхмасивини черни дупки

Учените все по-често заключават, че галактиките се държат заедно от невидими бучки тъмна материя. Това е субстанция, която никога не е била наблюдавана пряко. Няколко скорошни проучвания започнаха да обединяват провокативните идеи. Частиците, направени от или свързани с тъмната материя, може да се скупчат и да образуват невидими призрачни звезди. Ако приемем съществуването на черни дупки и тъмна материя, тези звезди, които се маскират като такива, биха могли да помогнат на учените най-накрая да осмислят невидимото пространство на Вселената.

Експериментите, предназначени да открият клас частици, наречени „Слабо взаимодействащи масивни частици“, са водещ кандидат за тъмна материя. Намерени са и доказателства за друг претендент, наречен тъмен бозон, който може да съставя тъмната материя, или да диктува как тя взаимодейства с всичко останало.

Изследванията предполагат, че тези бозони могат постепенно да се слепват, точно както другите форми на материята и в крайна сметка да образуват звезди. Но тъй като тези призрачни звезди не биха имали ядрени пещи в центъра си, те няма как да излъчват светлина или топлина. Реално нашите телескопи може да гледат точно през тях.

Очите на Вселената

Продължаващите експерименти може най-накрая да докажат, че тези звезди са там. Те може дори да са в центъра на галактиките, почти неразличими от свръхмасивните черни дупки, които астрономите предполагат, че съществуват.

По-подробното изследване на черните дупки на Вселената може да докаже, какво всъщност са те. Това може да стане чрез търсенето на издайнически разлики. Например, псевдо сянка, като тази в центъра на първото изображение на черна дупка или гравитационни вълни, които не съвпадат с това, което бихме очаквали от една черна дупка.

През 2019 г. астрономите заснеха първото по рода си изображение на черна дупка, включително тъмна област, наподобяваща сянка, изобразена от липсващата светлина, която черната дупка би погълна. При бозонната звезда няма сянка и там материалът преминава направо, вместо да бъде погълнат.

Първото по рода си изображение на черна дупка

Първото изображение на черна дупка е заснето от телескопа Event Horizon. Той ще бъде използван, за да се види дали свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път всъщност е бозонна звезда.

Докато търпеливо чакаме този резултат, учени от Испания може би вече са открили две маскирани звезди бозони. Те бяха засечени за първи път през 2015 г. с помощта на лазерния интерферометър за гравитационно-вълнова обсерватория в САЩ. По-голямата част от събитията, които сме виждали досега, са били двоични черни дупки. Това са две гравитационни чудовища, които се въртят около себе си, преди да излязат в забвение.

Обикновено има три отделни етапа при такъв сблъсък. Спирала, сливане и нова мега черна дупка, която тепърва се създава. Едно конкретно събитие обаче изпъква като странно. Вместо да са наблюдавали спиралния етап, може би учените са били свидетели на челен сблъсък. Ако две несвързани преди това черни дупки се разбият една в друга, това може да обясни липсата на спирален етап преди сблъсъка.