На какво ще могат да се насладят гастрономите

Въпреки наличното разнообразие от храни и напитки, хората не спират да търсят нови начини за задоволяване потребностите на своето небце. В резултат на това, изследователите непрекъснато експериментират, за да ни зарадват с иновативни вкусове и технологии.

Учени от Южноуралския държавен университет са открили, че екстрактът от едно обикновено плевелно растение, Bidens pilosa, е обещаващ източник на ензими за хранителната промишленост. Според авторите, техниката може да произведе по-евтини растителни алтернативи на скъпи ензими, необходими при производството на вино и сирене.

Иновативен метод

Като част от работата на Международната лаборатория за синтез и анализ на хранителни съставки, учените доказаха, че екстрактът от листа на Bidens pilosa ускорява разграждането на протеините. Това го прави подходящ за получаване на биологично активни съединения като тирозин. То е изолирано от сирене за първи път през 1846 г. и е сред протеините, експресирани от всички живи организми.

Относно лекарствата

В медицинската индустрия въпросното растение често пъти се използва и за направата на лекарства. Поради разпространението й употребата на съставката е изключително полезна при винопроизводството и преработката на мляко. При последното екстрактът от Bidens pilosa може да се превърне в алтернатива на много хранителни животински ензими.

Защо действа

В експериментите изследователите доказаха, че пресни листа на Bidens pilosa имат висока протеазна активност в кисел буфер с pH 4 в сравнение с алкален буфер с pH 10. Опитите са били проведени при контролирани 30 градуса по Целзий. Учените успяха да определят оптималните условия за ензимната активност на екстракта от листа, което позволява използването му в различни технологични процеси.

Всички участвали в опитите смятат, че е необходимо да се продължат изследванията, за да се разбере коя част от растението (корени, стъбло, цветя) има най-голяма протеазна активност, тъй като изследванията, проведени в лабораторията, са били фокусирани само върху пресни листа.

На следващия етап от работата изследователският екип възнамерява да проучи механизма на капсулиране, транспортиране и освобождаване на екстракта, за да може да се повиши ефективността на ферментационните процеси.

Къде расте

Bidens pilosa е широко разпространена в света като плевел, внесен от Америка. В Русия растението е намерено в Далечния Изток. Bidens pilosa принадлежи към карантинните плевели, забранени за внос. Това е поредното доказателство за напредъка на науката и как вещества смятани за вредни могат да ни осигурят храна и напитки.