Дали сте забелязали?!

В днешната цифрова епоха понякога изглежда, че хардуерът е отстъпил на заден план за сметка на софтуера, който управлява нашите устройства. Редно е периодично да изследваме физическите части на нашите телефони, таблети и контролери, с които взаимодействаме ежедневно.

iOS 14

След като Apple пусна своята най-новата версия на софтуера за iPhone се оказа, че тя включва функция, наречена Back Tap. Back Tap добавя завладяващ нов „бутон“ към телефона ви, който размива границата между хардуер и софтуер. Back Tap превръща цялата задна част на вашия iPhone в гигантски бутон. Той е чувствителен на допир, който можете да удвоите или утроите, за да задействате определени функции на телефона си. Има голям шанс все още да не сте го забелязали. Apple пусна настройките за Back Tap в менюто си за достъпност.

Back Tap се свързва и с невероятно стабилното приложение на Apple Shortcuts. Това означава, че можете ефективно да накарате тези нови бутони да правят почти всичко. Напълно невидим с просто око, напълно нефункционален, докато не бъде активиран чрез софтуер. Реално може да взаимодейства или изпълни почти всяка задача на вашия смартфон само с едно бързо докосване.

Целта на компанията е да даде на потребителите повече възможности за взаимодействие с устройствата. Повечето опции на Back Tap включват настройки за отваряне на приложения, менюто за известия или контролния център. Също така може да използвате превъртане през приложение или уеб страница, задействане на Siri или осъществяване на екранна снимка.

Персонализация на софтуера

Тази персонализация на софтуера е ключова. Лесно е да си представим свят, в който Apple ограничава Back Tap само до няколко предварително зададени опции, фокусирани върху това да направи потребителския интерфейс на iPhone по-достъпен. Но като го отвори за преки пътища, компанията превърна функцията в инструмент на безгранично творчество, позволявайки на потребителите да измислят свои собствени начини за употреба.

Това е едно своеобразно ниво на контрол, което е почти нечувано за устройства с iOS. Представете си, ако Apple ви позволи да пренастроите страничния бутон. Да стартирате Google Assistant или да изпратите предварително зададено текстово съобщение до ваш приятел. Това е практически немислимо.

Софтуерът реагира и каквото и да прави Apple, за да има разлика между умишлено докосване и просто задържане на телефона, той винаги работи добре. Back Tap пренасочва съществуващите сензори на вашия iPhone със софтуер, за да създаде ново хардуерно взаимодействие, което не беше достъпно преди. Това е нов физически бутон, с който потребителите могат да взаимодействат, но такъв, който е почти напълно свободен от ограниченията на Apple.

Физическите бутони, разбира се, са най-пряката форма на взаимодействие. Ето защо Samsung настоява за поръчков бутон Bixby и защо Netflix плаща за място на вашето дистанционно управление Roku. И докато Apple може да не е напълно готов да се откаже от контрола върху физическите бутони на вашия iPhone, Back Tap е следващото успешно попадение.