Как градовете могат да останат хладни

Google дебютира с нов инструмент, наречен Tree Canopy Lab, в опит да поддържа градове като Лос Анджелис по-хладни. Питате се, как точно – като помага да се засаждат повече дървета. Google ни представя инструмент, който картографира местата, където дърветата са най-необходими. Градовете обикновено са по-топли от околните райони, тъй като сградите и асфалтът улавят топлината. Лесен начин да охладите гъстонаселените местности е да засадите повече дървета в квартали, където те са оскъдни.

Новата лаборатория на Google, Tree Canopy Labs, използва въздушни изображения и AI, за да разбере къде има зеленина в даден град. Tree Canopy Lab поставя тази информация на интерактивна карта, заедно с допълнителни данни за това, кои квартали са по-гъсто населени и по-уязвими от високите температури. Засаждането на нови дръвчета в тези райони може да помогне на градовете да се адаптират към затоплящия се свят и да спасят човешки живот по време на горещи вълни.

Tree Canopy в Лос Анджелис

Градостроителите, които се интересуват от използването на инструмента в бъдеще, могат да се свържат с Google чрез общодостъпен формуляр. Важно е да се намери най-добрата стратегическа инвестиция по отношение на средствата срещу масовото затопляне.

Google твърди, че новият инструмент може да спести време на големите мегаполиси, когато става въпрос за инвентаризация на техните дървета. Това често се прави чрез изпращане на хора да изследват всеки жилищен район. Използвана е и технологията LIDAR за картографиране на градската среда в миналото, която чрез лазерен сензор открива къде е имало дървета. Оказва се, че този процес е скъп и бавен. Новата услуга, от друга страна, е безплатна и ще се актуализира редовно, използвайки изображения, които компанията вече прави със самолет за Google Maps.

Лабораторията Tree Canopy установи, че повече от половината жители на Лос Анджелис живеят на места, където дърветата засенчват по-малко от 10% от квартала. Цели 44% живеят на терени с изключителен топлинен риск. Топлинните вълни в окръга са станали по-дълги, по-чести и по-интензивни през последните 50 години. Това показва проучване, публикувано тази година от изследователи на лабораторията за реактивно задвижване на НАСА.

Високите температури могат да бъдат опасни

Екстремните горещини са един от най-добре документираните ефекти от изменението на климата. Всяка година те убиват повече хора по света, отколкото всяка друга метеорологична катастрофа. Изгарящите температури могат да бъдат още по-опасни в гъсто населените градове поради ефекта на градския топлинен остров. Градските райони с повече повърхности за улавяне на топлината и по-малко зеленина могат да бъдат до 12 градуса по по-горещи от извънградските райони. През нощта, времето необходимо на телата ни да се възстановят от горещия ден, температурната разлика може да се повиши с до 22 градуса.

Дърветата могат да охладят топлите квартал по няколко начина. Те засенчват хората и сградите от слънцето. Също така отделят влага, когато температурите се повишат чрез изпаряване. Този процес е подобен на начина, по който телата ни се охлаждат чрез изпотяване. Тези два механизма могат да понижат пиковите летни температури значително.

Град за пример

Лос Анджелис работи за озеленяването на някои от тези квартали и за подготовка на града за по-топъл свят. До 2028 г. би трябвало да се увеличи покритието на дървесните площи с 50%. Управата също така си е поставила за цел да засади 90 000 дървета в целия град до 2021 г. Това трябва да донесе допълнителни 61 милиона квадратни метра сянка в града.