SpaceEye на Microsoft използва AI, за да вижда през облачното покритие

Azure Space, едно от най-новите допълнения на Microsoft към пакета за изчисления Azure, вече има силата да вижда през облаците с нова способност. Иновацията е наречена SpaceEye.

Облачността е постоянен проблем за наблюдение на Земята. Трябва да се има предвид, че по-голямата част от планетата е покрита с нея. SpaceEye използва изкуствен интелект (AI), за да произвежда ежедневни безоблачни оптични и мултиспектрални снимки на Земята от космоса.

Как се случва магията?

Благодарение на радар със синтетична апертура (SAR) от Sentinel-1, SpaceEye създава основен източник на данни, устойчиви на облаци. В последствие програмата комбинира радарните данни с предишни оптични изображения, за да генерира предсказано от AI изображение за това, как изглежда Земята под непрогледната покривка.

SpaceEye е предназначен да бъде от полза за селското стопанство. Microsoft обаче вярва, че неговите приложения могат да бъдат далеч по-широкообхватни.

Точни прогнози

Друга космическа програма, наречена Project Turing, навлиза заедно със SpaceEye. Проектът позволява на изследователите да подготвят и подобряват геопространствени данни за по-добро наблюдение. Чрез комбиниране на семантична супер разделителна способност със сателитни изображения и подобрена разделителна способност, програмата е в състояние да изясни данни, които обикновено са замъглени. В момента Project Turing се използва за подобряване на Bing Maps по целия свят.

Azure Space

Microsoft създаде Azure Space в опит да сподели възможностите за облачни изчисления на своя пакет Azure с по-широка научна общност. Оттогава програмата работи заедно със SpaceX Starlink за предоставяне на високоскоростна, сателитна широколентова връзка с ниска латентност за нов Azure Modular Datacenter. Използва се и за въвеждане на свързаност с отдалечени райони по света.

MDC има уникалната способност да подпомага различни организации при разполагането на пълни центрове за данни в пространства, в които енергийната и строителната инфраструктура са в най-добрия случай ненадеждни.

Орбиталният емулатор на Azure Space помогна на разработчиците на сателити да провеждат сложни симулации на съзвездия, докато оценяват и обучават AI алгоритми. Всичко това се прави преди да се изстреля спътник.

Продуктивно земеделие

Други потребители на Azure Space са включили звеното за отбрана и иновации на САЩ, Lockheed Martin и дори Land O’ Lakes. Те използват програмата за определяне на реколтата, прогнозиране на добивите и изследване на практичността на по-устойчивите методи на земеделие. Очевидно сателитните изображения имат не по-малко влияние върху развитието на селското стопанство, отколкото за определяне на времето или други области от науката.