Seagate представи първото по рода си PCIe NVMe устройство с твърд диск

Seagate представи първото по рода си устройство с твърд диск (HDD), което използва както протокола NVMe, така и PCIe интерфейс. До този момент последните са били употребявани предимно за SSD устройства.

Подробна публикация в блог на компанията обяснява, че твърдият диск използван за представяне на концепцията е базиран на собствен контролер. Той работи добре с всички основни протоколи (SAS, SATA и NVMe), без да изисква мост.

Open Compute Compute Project Summit

Това не единственото, което ни се предлага като информация за NVMe HDD. Иновацията беше демонстрирана на Open Compute Compute Project Summit в персонализиран JBOD корпус, с дванадесет 3,5-инчови устройства, свързани чрез PCIe интерфейс.

Въпреки че капацитетът на устройството не е потвърден, Seagate използва варианти на Exos X18 за презентацията, които имат максимален капацитет от 18TB.

Визията на Seagate за бъдещето

Според Seagate има редица предимства за въвеждането на протокола NVMe в твърдите дискове. Някои от тях са намалена обща цена, подобрения в производителността и не на последно място пестене на енергия. Освен това, чрез създаване на последователност между различните типове устройства за съхранение, NVMe HDD може драстично да опростят конфигурациите на центъра за данни.

Иновативни функции

Идеята е да се проправи път за безпроблемен консолидиран NVMe интерфейс между твърди и SSD дискове. Тъй като NVMe продължава да бъде крайъгълен камък за нови архитектури за съхранение и внедряване на функции, неговата поддръжка за ротационни носители гарантира, че твърдите дискове ще имат способността да поддържат най-новите архитектури и инициативи на индустрията.

Макар настоящите твърди дискове да не са достатъчно бързи, за да използват пълноценно най-новите PCIe стандарти, техническият напредък може да означава, че интерфейсите на SATA и SAS вече не са достатъчни за функционално бъдеще. На този етап PCIe NVMe твърдите дискове може да останат само по подразбиране.

Масова реализация

Въпреки това ще отнеме известно време, преди тези твърди дискове да навлязат в масовия поток. Seagate казва, че очаква инженерните демонстрационни модули да бъдат изпратени на ключови клиенти до есента на тази година. По план масовото използване би трябвало да е факт до средата на 2024 г.

Сподели
Предишна страницаВисоките скорости са и онлайн
Следваща страницаДа виждаме през облаците
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.